Prijava

Vaša prijava

Veće plaće za više od 1.000 zaposlenika Grada Velike Gorice


Od prvog dana 2020. godine plaće zaposlenicima u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Velike Gorice narasti će za 2,5 posto. Rezultat je to temeljnog kolektivnog ugovora koji su danas potpisali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i Marko Maslić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. Osim povećanja plaća, ugovorom je definirano i povećanje neoporezive isplate uz plaću u iznosu do 5.000 kuna. Novo povećanje plaća za još 2,5 posto, predviđa kolektivni ugovor, radnike očekuje 1. siječnja 2021. godine.

– Time zapravo sinkorniziramo rast prihoda i BDP-a u Hrvatskoj, ali i rast prihoda u Velikoj Gorici, posebice kroz porezne prihode čime raste i naš proračun. Grad ima više od 1.000 zaposlenih djelatnika. Najveći dio ih je u sektoru odgoja i obrazovanja, a, nakon toga, u komunalnom sustavu. Zajedno te dvije kategorije nose oko 80 posto zaposlenika i drago nam je da će im tako porasti standard života – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

– Zadovoljan sam što je došlo do potpisivanja sporazuma jer to znači da smo naišli na socijalnog partnera koji željan da se ugovorom urede radnička prava. Ovo je sigurno, u okviru Zakona o radu, proširio prava i omogućio da se prava prenesu i na radnike. Veseli me kad vlasnici jednako tretiraju povećanje plaća gradskim zaposlenicima, kao i radnicima u komunalnim i trgovačkim društvima, što je rijetka praksa u Republici Hrvatskoj – naglasio je Marko Maslić.

24.12.2019. Velika Gorica – Dražen Barišić i Marko Maslić potpisali kolektivni ugovor za radnike u tgovačkim društvima. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr