Prijava

Vaša prijava

Ulovili servala iz Turopolja! Već jede iz ruke, vlasnici stižu iz Slovenije


Afrički serval, životinja iz porodice mački poznata po tome što može skočiti čak tri metra u zrak (?!), iznenadio je prije mjesec dana stanovnike Turopolja. Za naše podneblje neobičnu životinju ugledali su na nekoliko lokacija, a od tad traje i potraga za njim. Doznalo se u međuvremenu i kako je riječ o životinji koja je pobjegla vlasnicima u Sloveniji, prešla granicu i lutala našim krajem. Konačno je simpatični serval uhvaćen u ponedjeljak u blizini mjesta Križevčec, u blizini Svete Helene, gotovo 25 kilometara daleko od Velike Gorice.

– Ulovili smo ga u 15 sati u klopku kod Križevčeca, kod Svete Helene. Od pojavljivanja u Turopolju do dan prije Stare godine izgubio mu se svaki trag – rekao je za 24sata veterinar Branimir Reindl, koji je s kolegom Vedranom Slijepčevićem ulovio servala.

Iako ova životinja nema previše zajedničkih karakteristika s risovima koji su nastaljeni na našem području, upravo su stručnjaci za risove pomogli u lovu na kućnog ljubimca koji je pobjegao vlasnicima. Akcija hvatanja trajala je više od tjedan dana, veterinari su cijelo to vrijeme pratili životinju i postepeno joj prilazili.

– Prvo smo ga promatrali, da vidimo gdje se kreće, a onda smo mu devet dana ostavljali hranu i promatrali ga sa udaljenosti od 200 metara, da vidimo hoće li prići hrani. Tek je peti dan krenuo prilaziti hrani i povezivati da mu je mi ostavljamo, što nam je bilo znak da nas se ne boji. I na kraju smo mu pripremili klopku, u koju je i ušao – kaže veterinar Reindl, dodavši kako je serval bio u kavezu samo četiri sata te da mu je, kad ga je pokušao nahraniti, bez razmišljanja jeo iz ruke.

On će i pričuvati životinju do dolaska vlasnika iz Slovenije, koji će ga zatim odvesti kući.