Prijava

Vaša prijava

Vincekovo kod Mikulčića okupilo turopoljske vinare i prijatelje


U vinogradu Vlade Mikulčića okupili su se vinari, ali i ljubitelji vina, kako bi proslavili Vincekovo. Blagdan svetog Vinka označava početak nove vinogradarske godine, a uz njega se vežu i neki stari običaji. Kako tradicija i nalaže, domaćin je svoje trsje zalio starim vinom, okitio kobasicama i špekom kako bi ove godine bilo što rodnije i zdravije, a vinograd je blagoslovio i vojni kapelan Željko Savić.

– Mi se svi vinogradari nadamo da će svaka nova vinogradarska godina biti bolja od one prošle, a prošla je bila vrlo dobra – kazao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Grozd koja je, uz Plemenitu opčinu Turopoljsku, i organizator proslave svetog Vinka.

– Tradicionalno smo u našim Vukomeričkim goricama gdje velik broj obitelji njeguje tradiciju Vincekova. Tradicija vinogradarstva ovog kraja rezultirala je odličnim Turopoljskim škrletom, ali i drugim sortama koji već čine jednu zavidnu kvalitetu i ponos turopoljskog kraja, a time se možemo dičiti – istaknuo je Krešimir Ačkar, dogradonačelnik Velike Gorice.

Vincekovo je vjerojatno i posljednja prilika vinogradarima da se opušteno podruže i razmijene iskustva, jer nakon njega kreću zahtjevni radovi u vinogradu.

– Od sutra vinari postaju sluge svojih vinograda, a sve da bi si mi imali kaj potočiti. Želim im stoga zahvaliti što ne posustaju u svojim nastojanjima da nam opskrbe dobru kapljicu – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine Turopoljske.

Vincekovo kod Mikulčića okupio je velik broj ljubitelja vina, a svi su se dobro zabavili uz glazbu i domaću hranu.

Galerija fotografija