Prijava

Vaša prijava

Naivni umirovljenik predao prevarantici svoju životnu ušteđevinu


Priče o prevarama naših starijih sugrađana u zadnje vrijeme često pune stranice crne kronike. Moglo bi se reći kako se u potpunosti isprofilirao jedan kriminalni pravac koji se specijalizirao upravo za ovu vrstu kaznenih djela. Ovaj posao rade sistematski. Naprave spisak potencijalnih žrtava i tada kreće telefonska obrada. Prevaranti se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a ponekad i kao policajci. Kroz razgovor pokušavaju doznati imaju li žrtve ušteđevinu banci ili je čuvaju u svom domu. Nakon toga, pokušavaju ih uvjeriti kako moraju promijeniti pojedine novčanice zbog toga što su izašle iz opticaja. Među žrtvama prevaranata ovog utorka našao se i naš 82-godišnji sugrađanin.

– Oko 12 sati nazvala ga je ženska osoba koja se lažno predstavila kao djelatnica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U razgovoru sa svojom žrtvom doznala je kako u svom domu drži životnu ušteđevinu. Nakon toga nagovorila ga je da joj preda ušteđevinu, što je ovaj i učinio – doznali smo iz Policijske postaje Velika Gorica.

Teško je objasniti što se događalo našem sugrađaninu u glavi kada je nepoznatoj osobi povjerio više od 70 tisuća kuna.

Što se tiče kriminalca stvar je sasvim jasna, oni se drže logike velikih brojeva. Na 100 potencijalnih žrtava koje nazovu, zagrist će njih desetak, a od njih desetak barem dvoje će imati neku vrstu ušteđevine. Nažalost, ova priča se nastavlja iz godine u godinu i prevaranti uvijek uspijevaju pronaći nove žrtve među ovom osjetljivom populacijom.

Inspektor Nikica Ljubanović apelirao je na naše starije sugrađane da budu oprezni i ne otkrivaju informacije o sebi te ne daju novac nepoznatim osobama.

– Nikao ne vjerujte osobama koje vam nude usluge razmjene starih novčanica. Novac možete položiti isključivo u poslovnicama banka, gdje ćete za sve transakcije dobiti pismene potvrde. Novci se ne predaju nepoznatim osobama u parku, na ulici ili autu – upozorio je Ljubanović.