Prijava

Vaša prijava

Nova zgrada kao rođendanski poklon za 60. rođendan


Muzej Turopolja uskoro slavi svoj 60. rođendan. Kroz desetljeća svoga djelovanja u Turopolju postao je njegov prepoznatljiv brend. No, ono što već isti toliki broj godina nema je svoj depo. Svih ovih godina upravo je skladištenje muzejskih predmeta koji nisu izloženi bio jedan od najvećih problema. Ovaj problem uskoro bi mogao biti riješen. Grad Velika Gorica pokrenuo je projekt izgradnje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja.

– Ove godine najizglednije je da će se krenuti u realizaciju ovog projekta. Nova zgrada trebala bi se graditi u dvorištu nekadašnje Galerije Kordić ili starog goričkog rodilišta na Šetalištu Franje Lučića. Projekt je gotov, a financijska sredstva su osigurana. To je nešto najbolje što si ovaj Muzej može poželjeti i dobiti za svoj 60. rođendan – istaknula je ravnateljica Margareta Biškupić Čurla.

Stara zgrada Muzeja time bi dobila novi muzejski prostor, a time i novi stalni postav na prvom katu. Prizemlje bi se pretvorilo u jedan cjeloviti izložbeni prostor. U novu zgradu na Šetalištu Franje Lučića preselili bi se uprava i djelatnici, a tu bi bio smješten i depo te multifunkcionalna dvorana u kojoj će se održavati razne radionice.

– Napokon ćemo moći provoditi više pedagoško-andragoških aktivnosti. Sada nam je veliki problem nedostatak prostora. Mi imamo volje, želje i ideja o nekim dodatnim sadržajima osim izložbenih, ali nemamo gdje smjestiti jedan razred i njima održati radionicu na kojoj bi pekli keramiku. Muzeji prestaju biti mjesta gdje morate biti tihi i paziti da nešto ne dotaknete, važna je interakcija s posjetiteljima. Većina naših posjetitelja su školska djeca. Izuzetno nam je važno njihov posjet muzeju učiniti zanimljivim. Da on nije neko hladno mjesto u kojem je neka stroga teta koja nešto dosadno priča, nego da cijela priča bude što zanimljivija – dodala je ravnateljica.