Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Barišić odgovorio na primjedbe gradskih vijećnika

[]

Nakon reakcija oporbenih vijećnika na odluke donesene na prvoj elektronskoj sjedinici velikogoričkog Gradskog vijeća u povijesti, s objašnjenjem svih tih odluka oglasio se gradonačelnik Dražen Barišić.

Odgoda plaćanja komunalne naknade

Predložena Odluka prvi je korak mjera kojima Grad nastoji rasteretiti gospodarstvo i poduzetnike u ovom kriznom razdoblju čija je aktivnost uslijed navedenih okolnosti smanjena i ugrožena. Donošenjem predložene odluke omogućit ćemo usuglašavanje svih sudionika u provedbi procesa vezanog na oslobađanju od plaćanja komunalne naknade, te kako bi svi zahvati u opće i pojedinačne akte koje donosi Grad unutar svoje nadležnosti putem Gradskog vijeća bili zakoniti i operativno, brzo provedivi. Potrebne odluke moraju biti u skladu s Zakonom o komunalnom gospodarstvu kao i Općim poreznim zakonom. Putem uplatnica za komunalnu naknadu, JLS naplaćuju i naknadu za uređenje voda temeljem članka 17. st.4. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva koja je prihod Hrvatskih voda, a iz kojeg članka postoje obveze Grada prema Hrvatskim vodama vezanih na naplatu i izvješćivanja oko naplate naknade za uređenje voda. Stoga je usklađenje odluka koje će donositi sve JLS na području cijele RH sa Hrvatskim vodama od iznimne važnosti. Kako bismo i u tom vremenu, do usklađenja, rasteretili naše poduzetnike, predložena je mjera odgode plaćanja. Ujedno želimo skrenuti pažnju na činjenicu da se odgoda plaćanja odnosi na sve građane, a ne samo na poduzetnike.

Roditeljske naknade za vrtić

Temeljem članka 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN 10/97, 107/07 i 94/13), osnivač dječjeg vrtića dužan je osigurati sredstva za rad dječjeg vrtića. Dječji vrtić koji je osnovala jedinica lokalne samouprave, naplaćuje svoje usluge od roditelja – korisnika usluga, sukladno mjerilima koje utvrđuje predstavničko tijelo te jedinice. Programe u dječjim vrtićima sufinanciraju roditelji, a razina participacije i cijena koju plaćaju roditelji ovisi o odluci osnivača. Zbog izvanrednih okolnosti koje su nastupile zbog pandemije Corona virusom, dječji vrtići rade smanjenim kapacitetom jer većina djece ne dolazi u dječje vrtiće. Stoga predlažemo da se Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za određivanje visine roditeljskih uplata za ostvarivanje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica (Službeni glasnik Grada Velike Gorice 10/16) dopuni odredbom koja će omogućiti gradonačelniku da u izvanrednim okolnostima donosi odluke o visini roditeljskih uplata dok te okolnosti traju. Ovakav način odluke predložen je iz razloga što nije moguće predvidjeti vrijeme trajanja, pa se ovim načinom omogućava brzo i operativno donošenje budućih odluka koje će roditelje osloboditi plaćanja sve dok to bude potrebno.

Odmah po donošenju predložene Odluke, gradonačelnik će donijeti sljedeći: ZAKLJUČAK o određivanju iznosa sudjelovanja roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja tijekom razdoblja u kojem traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19

Iznos sudjelovanja roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja za ožujak 2020. godine umanjuje se 50% za svu upisanu djecu bez obzira na broj dana provedenih u dječjem vrtiću, a primjenjuje se na ukupan iznos mjesečne roditeljske uplate. U sljedećim mjesecima roditelji se u potpunosti oslobađaju plaćanja cijene programa predškolskog odgoja. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, primjenjuje se od 1. travnja 2020. godine i na snazi je za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 te će se objaviti u Službenom glasniku Grada Velike Gorice.

Kreditno zaduženje

Odluka o kreditnom zaduženju predlaže se temeljem donesenog Proračuna za 2020. godinu. Iako smo zahvaćeni znanom zdravstvenom situacijom Grad Velika Gorica mora funkcionirati i ne smije stati. Odluka o kreditnom zaduženju, mišljenja smo, treba biti donesena kako bi u slučaju pozitivnog razvoja situacije u kratkom vremenu, mogli nastaviti realizirati započete projekte, tim više što se najveći dio iznosa kreditnog zaduženja odnosi na sanaciju i uređivanje prometnica na području grada. Samo Odluka ne znači da će kredit biti realiziran ukoliko zdravstveni i gospodarski razlozi to neće dozvoljavati.