Prijava

Vaša prijava

Ljubav u doba korone: Država uvodi e-vjenčanja

[]

Zbog izazova koje je donijela pandemija koronavirusa, Ministarstvo uprave intenzivno uvodi nove usluge za digitalizaciju državne i javne uprave. Nakon e-propusnica, e-blokada, otočnih propusnica, chatbota Andrija, ministar Ivan Malenica je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” najavio i e-vjenčanja. To će građanima omogućiti online prijavu vjenčanja kod matičara te odabir termina i lokacije.

U nadolazećem razdoblju, najavio je Malenica, građani mogu očekivati i e-usluge poput e/m-potpis i e/m-pečat koji će omogućiti elektroničko ili mobilno potpisivanje i pečatiranje dokumenata. U planu je i uvođenje e-poslovanja , kao i e-pristojbe kojom će građani moći elektoničkim putem platiti upravne pristojbe i naknade što bi u povijest poslalo kupovanje biljega na kiosku ili u pošti.

– Unatoč digitalizaciji, i dalje će postojati “službenik i šalter” za sve one koji se ne mogu priključiti digitalizaciji. Nijedna država nije postigla apsolutnu digitalizaciju javne uprave – ustvrdio je ministar Malenica.

Još jedna novost, javlja Jutarnji list, je i usluga e-novorođenče, kojom se roditeljima omogućava prijava rođenja djeteta putem interneta. Putem nje, već za nekoliko mjeseci, moći će se automatski predati zahtjev za novčanu naknadu za rođenje djeteta od lokalnih jedinica.


Obavijest o cijeni programa predškolskog odgoja

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TRAGOVI NA MODROM NEBU