Prijava

Vaša prijava

FOTO Jaska: Jedan dan na terenu uz Crveni križ

[]

U službi humanosti djelatnici i volonteri Društva crvenog križa Zagrebačke županije, posebice u ovo vrijeme zdravstvene krize, pokazuju koliko su bitan dionik društva i važna karika u funkcioniranju života šire zajednice. – Na području županije djeluje osam društava čiji su djelatnici od početka krize izazvane koronavirusom obišli preko 850 starijih i nemoćnih građana i osobe u izolaciji te im dostavili potrebne namirnice i lijekove. – rekla nam je ravnateljica Društva crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta koja nas je povela u obilazak na području grada Jastrebarsko.

Baka Marija preuzima namirnice.

-To nam puno znači, mi bi išli sami ali zbog naše dobi ne smijemo. Naše kćeri žive u Njemačkoj i Zagrebu i nijedna nam ne može doći. Jednom tjedno nazovemo Crveni križ, kažemo što nam sve treba, i već drugi dan nam je sve na kućnom pragu. – kazala je Marija Jokica koja sa suprugom Brankom živi u selu Hrastje pored Jastrebarskog.

Volonteri su u ovoj krizi itekako dobrodošli, i to svakodnevno. Iris Sečen vidjela je obrazac za prijavu na facebook stranici. – Nekako mi je bilo prirodno javiti se da volontiram u Crvenom križu obzirom da ne spadam u rizičnu skupinu, i evo već četiri tjedna radim na terenu. – govori nam Iris, predajući namirnice u ruke bake Marije koja se obradovala njenom dolasku. – Naši korisnici, osim namirnica, trebaju i taj minimalni socijalni kontakt, sami su i par toplih riječi koje razmijenimo prilikom dolaska, njima zaista puno znači. – objašnjava. Educirani volonteri i djelatnici imaju odnedavno i novi zadatak, a to je pružanje psihosocijalne pomoći osobama u izolaciji i karanteni.

Drinka Sopta, Dunja Vlašić i Iris Sečen

I u vrijeme epidemije Društvo crvenog križa Jastrebarsko, kao i druga županijska društva, nastavljaju s organiziranim akcijama darivanja krvi. Lokacija glazbene škole pružila je uvjete za poštivanje posebnih mjera.  – Morali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji. Cijeli prostor se sva tri dana trajanja prije početka i nakon akcije darivanja temeljito dezinficira, ispričala nam je Dunja Vlašić, ravnateljica jaskanskog Crvenog križa. Osim toga i sami darivatelji prolaze kontrolni proces u kojem im se mjeri tjelesna temperatura, a čeka ih i usmeni upitnik. Tu su također i mjere održavanja razmaka prilikom čekanja na red. – Moram pohvaliti naše darivatelje koji su izuzetno strpljivi i sam proces prije samog darivanja nije im nikakav problem. Oni daju krv jer žele nekome pomoći, bez obzira na proceduru. – kaže Vlašić. Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko godišnje organizira ukupno 28 gradskih i područnih darivanja u kojima se prikupi više od 1800 doza krvi.

Darivatelji krvi odazvali su se akciji bez obzira na pandemiju.

Strah od zaraze opravdan je kod svakog građanina. Jaskanac Anđelko Tomić daruje krv od svoje punoljetnosti i ovo mu je bilo 113 darivanje. Zaraze koronavirusom se ne boji, jer kako nam je rekao, – Nema straha, time da sam nekome pomogao ispunim svoju dušu.

Izazovi koji su pred nama i na koje se još uvijek privikavamo promijenili su našu svakodnevicu, naše poslove, poimanje zdravlja te naše razmišljanje o bližnjima, stoga poruku koju slušamo ovih dana, posebno trebaju zapamtiti naši stariji sugrađani, – Ostanite doma, mi smo tu za vas, samo nazovite broj Crvenog križa u mjestu u kojem živite koji je otvoren 24 sata. – poručila je Drinka Sopta.