Prijava

Vaša prijava

Mjere zabrane okupljanja, rada neprehrambenih trgovina te održavanja sportskih i kulturnih događanja produljena do 4. svibnja

[]

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako su mjeru zabrane okupljanja i rada objekata, poput kafića i neprehrambenih trgovina, produžili do 4. svibnja.

– Danas je Stožer donio pet odluka, kojima se produžavaju mjere donesene u prethodnom razdoblju, a to se odnosi na javna okupljanja, rad u trgovini, uslužne djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja. Produžili smo mjere za 15 dana – rekao je ministar Davor Božinović.

I mjere koje se tiču granica su produžene, no napušta se model organiziranih konvoja te će vozači kamiona na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima.

Kretanje unutar županija

– Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako to županije zatraže. Ograničenja kretanja između županija ostaju – ponovio je Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, nakon što je jutros tu informaciju obznanio i Božinović.

Također, ukoliko postoje gospodarski razlozi, stožer može donijeti odluku po kojoj se e-Propusnice ne bi koristile između dviju županija.

– Ako se lokalni stožeri dogovore, nema razloga da nacionalni stožer ne donese tu odluk – rekao je Božinović na pitanje hoće li se omogućiti kretanje između Zagreba i gradova poput Zaprešića, Velike Gorice ili Samobora u Zagrebačkoj županiji.

Ministar Božinović je objasnio kako su županijski stožeri dobili preliminarnu informaciju te da bi oni trebali zatražiti da se ukine zabrana kretanja i dati informacije o eventualnim žarištima koja bi onda bila isključena iz odluke o ukidanju zabrane mjera kretanja. Pojasnio je da odluka stupa na snagu večeras u ponoć, no to ne znači da će u svakoj županiji odmah sutra biti ukinuta ograničenja kretanja.

No, to ne znači da građani Velike Gorice već sutra mogu ići u Zagreb bez propusnice.

– Odluka koja otvara tu mogućnost stupa na snagu sutra, a onda će stožeri, vjerojatno sutra, zasjedati i konzultirati se s gradskim i općinskim stožerima na svom području i uputiti zahtjev prema Nacionalnom stožeru, a mi ćemo vrlo brzo odgovoriti – pojasnio je ministar Božinović.