Prijava

Vaša prijava

Od ponedjeljka opet rade sve trgovine, knjižnice, muzeji, ali i neke uslužne djelatnosti

[]

Premijer Andrej Plenković predstavio je na sjednici Vlade tri faze u kojima će se popuštati mjere donesene zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Prema najavi, prva faza počinje u ponedjeljak, kada će početi raditi sve trgovine, osim onih unutar trgovačkih centara. Također, najavio je i kako će omogućiti rad uslužnih djelatnosti, osim onih koje uključuju blizak kontakt među ljudima. To se odnosi na krojače, postolare i turističke agencije. Od 27. travnja počet će raditi i knjižnice, knjižare, antikvarijati, muzeji te galerije, a ponovno će početi trenirati i sportaši u najvišem rangu natjecanja.

Nastavlja se zabrana javnih okupljanja, a premijer Plenković poručio je građanim starije životne dobi te onima s kroničnim bolestima da ostanu kod kuće jer su oni najosjetljivija skupina.

Od 4. svibnja započet će druga faza “otključavanja” Hrvatske, a tada će zdravstveni sustav početi raditi u punom opsegu, osim u onim bolnicama koje su organizirane za liječenje samo bolesti COVID-19. Dozvolit će se i rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, a to se odnosi i na kozmetičare, pedikere i frizere…

Treća faza popuštanja mjera slijedi 11. svibnja, a tada će se dopustiti okupljanja do 10 ljudi na jednom mjestu, rad trgovačkih centara uz poštovanje epidemioloških mjera, predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, kao i posebnih razrednih odjela za učenike s poteškoćama. U ovoj fazi uvest će se i međužupanijske prijevozne linije i domaći zračni prijevoz te dopustiti otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na otvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima samo za korištenje smještaja. Otvorit će se i nacionalni parkovi i parkovi prirode, a proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.


Gimnazija printa vizire za liječnike