Prijava

Vaša prijava

Virtualni sastanak: Dječje gradsko vijeće razgovaralo o online nastavi i načinu života u situaciji pandemije

[]

Nakon što su u četvrtak riješili svoje školske obveze, dječji gradski vijećnici sastali su se virtualno i prokomentirali aktualne teme. S njima su razgovarale voditeljice Dječjeg gradskog vijeća, Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade u gradskoj upravi i Jelena Kos, psihologinja iz Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. Dvanaest vijećnika iz svih velikogoričkih osnovnih škola razgovaralo je o prednostima i nedostacima online nastave, o načinu života u situaciji pandemije, o tome što im najviše nedostaje i treba. Uz to, vijećnici su uputili poruke svojim vršnjacima i otkrili što će prvo raditi kada sve ovo završi.

Što djeca kažu o online nastavi

Mladi vijećnici istaknuli su i neke prednosti online nastave. Sviđa im se što sami organiziraju svoje vrijeme, treba im manje vremena za napisati i poslati sve potrebno za školu, kod kuće mogu raditi za vrijeme nastave koje u školi ne bi mogli, kao što je na primjer jesti za vrijeme nastave. Pozitivno je i što ne moraju nositi svaki dan 15 kilogrma knjiga na leđima, a ako im nešto nije jasno, mogu gradivo pogledati na YouTubeu ili pitati profesora/icu. Prema iskustvu članova Dječjeg gradskog vijeća, lakše je dobiti dobru ocjenu jer se ne traži toliko štrebanja, nego više aktivnost na satu i istraživački rad, no to ovisi i o profesorima pa nije kod svih isto. Djeci se sviđa i što koriste moderne tehnologije, a sve zadatke ne moraju odmah izvršiti.

Gorički dječji vijećnici upozorili su i na negativne strane online nastave. Kažu kako neki profesori pretjeruju sa zadacima, a previše zadaće ih demotivira. Također, smatraju kako previše vremena provode pred računalom, nastava putem TV-a prekratko traje, a ponekad se javljaju i problemi s tehnologijom – povezivanjem, internetom. Djeci nedostaju satovi likovnog i tjelesnog, teške lekcije profesori ne mogu dovoljno dobro objasniti ili nemaju dovoljno vremena, a smeta im i kada profesori ne poštuju satnicu i cijeli dan šalju zadatke jer su djeca tako stalno pod pritiskom.

– Nedostaje nam razred, prijatelji i sve ono što se čini „pravu“ školu u kojoj jedni drugima možemo pomagati, učitelji nas mogu pohvaliti, brže nam pomoći, brže reagirati – zaključili su članovi Dječjeg gradskog vijeća.

Vijećnici naglašavaju da je nekima lakše, a nekima teže u ovoj situaciji. Dok jedni kažu da im nedostaje klasična škola, drugi bi mogli do kraja školske godine ovako. Zaključuju da uspjeh ovakvog načina rada najviše ovisi o samom učeniku, ali i o učiteljima. Učenicima je dana odgovornost i ispada da „sami sebe obrazuju –dobivaju zadatke, rješavaju i šalju“. Svi vijećnici se slažu da je jako važno biti dobro organiziran, ali i da nemaju svi jednake uvjete za rad i učenje.

Što djeci najviše nedostaje i treba?

Djeci najviše nedostaju prijatelji i igra, normalna škola u kojoj se zezaju, školski odmori, izvannastavne aktivnosti, treninzi. Iako neki trče, voze bicikl i igraju se na dvorištu, iako se ponekad vide s prijateljima preko video poziva, to nije isto. Voljeli bi se uživo vidjeti s njima, zagrliti ih i veseliti se s njima. Mnogima je kod kuće i dosadno, nedostaje im ići u školu, nedostaje im svjež zrak, izleti, šetnje, previše su u kući, ispred ekrana.

Iako im „prava škola“ nedostaje, svi se slažu da bi s njom trebalo krenuti ili u svibnju ili bi do kraja školske godine trebalo biti ovako. Misle da nema smisla raditi zbrku par tjedana prije završetka školske godine.

Poruke vršnjacima

– Svima nam je teško, no trebamo znati i biti svjesni da će sve to jednom proći. Ništa se neće dogoditi ako propustimo neke stvari. Pomaže ako imamo rutinu i ako organiziramo svoje vrijeme. U toj rutini i svakodnevici važno je pronaći ono što volimo, naći balans između obveza i opuštanja. Ne treba se opterećivati vijestima i informacijama, ali je važno pridržavati se pravila. Kad se suočimo sa situacijom u kojoj smo se našli, čini se da se dobro snalazimo, ide nam dosta dobro – poručili su vršnjacima.