Prijava

Vaša prijava

Gorički SDP uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća predlaže mjere za oporavak gospodarstva

[]

Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, a vezano uz mjere pomoći građanima i poduzetnicima o kojima će vijećnici sutra elektronički glasovati, javnosti se priopćenjem obratio Klub vijećnika SDP-a.

– Predlagali smo zamrzavanje zaduživanja, programa i projekata čija se daljnja provedba može odložiti, a sve u svrhu izrade rebalansa proračuna kojim bi se „oslobodila“ sredstva za sustavnu pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta. Predlagali smo i oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade, naknade za korištenje javnih površina, zakupa i sl., a ne odlaganja obveze. Kada nešto predloži oporba, to nije dobro, kada to predloži gradonačelnik, onda je to odjednom dobro. Pa nema veze što je zakašnjelo, necjelovito i kalkulantski. To nije javni interes – kaže Klub vijećnika SDP-a i dodaje kako malo gospodarstvo, koje predstavlja 90% ukupnog gospodarstva, već mjesec i pol dana osjeća pogubne posljedice virusa COVID-19.

– Popuštanje dosadašnjih restriktivnih mjera neće vratiti poslovanje u normalu zbog epidemiološkog okvira u kojem bi se  poslovanje moglo nastaviti. To govore posebno mali gospodarstvenici, obrtnici, jer je trošak prilagodbe veći od očekivanog prihoda. A gradonačelnik namjerava s 2 milijuna kuna spriječiti nastale i buduće posljedice i „ozdraviti“ gospodarstvo! Posebno je poražavajuće što su ta 2 milijuna planirana u proračunu još u prosincu prošle godine, kada nismo ni znali za COVID-19, i to kao redovna sredstva za poticanje poduzetništva. To nisu dodatna sredstva – napisali su iz goričkog SDP-a te smatraju kako je vladajući pretjerano inzistiraju na nastavku izgradnje vanjskog bazena, pump-track staze i videonadzora.

U nastavku su predložili rebalans proračuna i smanjenje planiranih rashoda, dok bi s ušteđena sredstva trebalo usmjeriti na financiranje kvalitetnijih mjera za očuvanje gospodarstva, radnih mjesta i socijalnih uvjeta građana. Predložili su i dopunu predloženih mjera i kriterija za dodjelu sredstava te nove mjere:

1. Oslobađanje obveznika kojima je obustavljen rad od obveze plaćanja komunalne naknade, naknade i poreza za korištenje javnih površina, te zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada do kraja 2020. godine, a ne do kraja trajanja krize  (produžava se razdoblje oslobađanja od obveze plaćanja zbog vremena potrebnog za normalizaciju poslovanja).
2. Kriteriji za dodjelu sredstava: Maksimalni broj zaposlenih 10, a ne 5 radnika (značajno se proširuje krug poduzetnika koji imaju pravo na pomoć); U slučaju jednakog broja bodova pravo na dodjelu pomoći imaju svi poduzetnici s tim brojem bodova, a ne onaj koji je prvi predao zahtjev.

Nove mjere:
1. Oslobađanje ugostitelja od obveze plaćanja poreza na potrošnju do kraja 2020.godine;
2. Oslobađanje svih poslovnih subjekata kojima je obustavljen rad od obveze plaćanja fiksnog dijela vodne usluge, od dana prestanka rada do dana isteka mjere obustave rada;
3. Odgoda dospijeća plaćanja komunalnog doprinosa u postupanju s nezakonito izgrađenim objektima svim obveznicima koji su ostali bez radnog mjesta kao posljedicom krize izazvane virusom COVID-19, do kraja 2020. godine.

– Nadamo se i očekujemo od gradonačelnika i vijećnika HDZ-a da će prihvatiti naše prijedloge. Ako se to i ne dogodi, i stranački interes opet bude ispred javnog interesa, Klub vijećnika SDP-a prihvatiti će predložene mjere. Prioritet nam je gospodarstvo i radna mjesta – zaključili su iz SDP-a.