Prijava

Vaša prijava

GLAS traži izmjenu dijelova odluke Gradskog vijeća o prikupljanju otpada

[]

Vijećnik GLAS-a Pero Josipović poslao je otvoreno pismo predsjedniku Gradskog vijeća Nevenu Karasu u kojemu traži izmjenu odluke iz siječnja ove godine o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice.

– Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je izdalo mišljenje 30. travnja na istovjetnu odluku Općine Vir koja je u mnogim svojim dijelovima slična s odlukom koju je glasovima vladajućih vijećnika donijelo Gradsko vijeće Velike Gorice, a u kojoj su dijelovi sporni. Naime, u Odluci Gradskog vijeća Velike Gorice propisuje se veličina spremnika, dok jasno u svom mišljenju Ministarstvo kaže kako jedinice nisu ovlaštene odlukom propisivati obvezu korisnika da koristi spremnik određenog minimalnog volumena. To u praksi znači da svako kućanstvo plaća onaj spremnik koji mu je predmetnom odlukom određen, a za koji možda realno nema potrebe i da može odlučio bi se za manji spremnik kojeg bi ujedno i manje plaćao. Ovako formuliran članak ide direktno na financijsku štetu građana Velike Gorice – istaknuo je Josipović.

Drugi problem koji je gorički GLAS istaknuo je odluka kojom se definira količina koju građani Velike Gorice mogu bez naknade odlagati u reciklažno dvorište.

– Zakon o održivom gospodarenju otpada ne definira količine koje se mogu predavati bez naknade. Odluka goričkog Gradskog vijeća direktno pogoduje stvaranju divljih odlagališta za koje znamo da su veliki problem u Velikoj Gorici i gdje grad ulaže znatna financijska sredstva u sanaciju istih. Ukoliko se građanima dozvoli odlaganje otpada u reciklažna dvorišta bez ograničenja smanjit će se i broj divljih odlagališta. Također, treba se omogućiti odlaganje otpada i gospodarskim subjektima po sniženim cijenama kako bi se uistinu smanjilo zagađenje okoliša neovlaštenim i neodgovornim odlaganjem otpada u prirodi – obrazložio je Josipović i pozvao Nevena Karasa da potakne donošenje nove odluke.