Prijava

Vaša prijava

Počinju raditi kafići i restorani, HZJZ izdao upute…


Nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je u četvrtak kako su odustali od ograničenja kojim se predviđalo da se od ponedjeljka dopusti rad samo kafićima koji imaju terasu. Detaljne preporuke za rad restorana i kafića dao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a one uključuju i upute radi sprječavanja širenja infekcije i u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata. Stolovi do dolaska gostiju u objekt moraju biti prazni, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporuka je i da jelovnici budu istaknuti na ulazu ili nekom drugom vidljivom mjestu te da budu plastificirani. No, moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi način iskazati ponudu hrane i pića.

Stolovi međusobno trebaju biti udaljeni 1,5 metara, a time se postiže i ograničenje broja posjetitelja. Novi gosti mogu ući tek kad prethodna skupina napusti prostor objekta. Za stolovima mogu sjediti skupine gostiju, pri čemu među skupinama razmak mora biti najmanje 1,5 metar. I prilikom naručivanja hrane ili pića koji će gosti uzeti sa sobom i konzumirati na terasi mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 metara između kupaca koji čekaju na red. Nije dopušteno zadržavanje na šanku, ali je, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dozvoljeno posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Između naplaćivanja usluge i posluživanja gostiju zaposlenik mora dezinficirati ruke. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će povremeno dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporuča se osigurati razmak od minimalno 1,5 metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe, a ako je moguće i ugraditi zaštitnu pregradu koja će odvojiti kupca od zaposlenika. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Preporuka je i da se ne koriste klimatizacijski uređaji te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjeno je posluživanje grickalica, a na stolu ne smiju biti ni posudice za sol, papar, ulje i druge začine već ih osoblje treba dezinficirati za svakog novog gosta. Također, ne smiju se koristiti zajedničke novine i časopisi.

Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste.