Prijava

Vaša prijava

Dolijala prevarantica koja je starijem bračnom paru iz Velike Gorice uzela životnu ušteđevinu

[]

Uhvaćena je žena koja u siječnju ove godine na prevarila stariji bračni par iz Velike Gorice te im uzela životnu ušteđevinu. Još uvijek je teško objasniti što se događalo u glavi našeg starijeg sugrađanina kada je nepoznatoj osobi povjerio 106 tisuća kuna. No, policija je uspjela naći jednu prevaranticu iz zločinačkog tandema koji je počinio ovo ružno kazneno djelo. Naime, žena se predstavila starijem bračnom paru kao djelatnica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Uvjerila ih je kako moraju promijeniti novčanice zbog toga što su izašle iz opticaja.

– Radi se o hrvatskoj državljanki, staroj 47 godina s područja grada Bakra. Ona je uhićena i predana pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao nadopuna kaznenoj prijavi dostavljeno je Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici – rekao je inspektor Nikica Ljubanović.

Priče o prevarama starijih ljudi nerijetko pune stranice crne kronike. Moglo bi se reći kako se isprofilirao jedan kriminalni pravac koji se specijalizirao upravo za ovu vrstu kaznenih djela. Ovaj posao rade sistematski. Naprave spisak potencijalnih žrtava i tada kreće telefonska obrada. Prevaranti se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a ponekad i kao policajci. Kroz razgovor pokušavaju doznati imaju li žrtve ušteđevinu banci ili je čuvaju u svom domu. Nakon toga, pokušavaju ih uvjeriti kako moraju promijeniti pojedine novčanice zbog toga što su izašle iz opticaja. Zato je važno samozaštitno se ponašati.

– Stariji građani moraju biti oprezni i znati da nitko ne mijenja novac na cesti, niti djelatnici banke dolaze na kućnu adresu. Novci se podižu i mijenjanu u banci, a po mom mišljenju najsigurnije ih je tamo i držati. Znam da je veliki problem starije populacije usamljenost, što koriste prevaranti. Svojom slatkorječivošću uspijevaju od žrtava doznati stvari koje im ovi ne bi trebali govoriti – dodao je Ljubanović.