Prijava

Vaša prijava

Skriveno blago Turopolja – crni tartuf!

[]

Lov za crnim tartufom nova je turistička atrakcija Zagrebačke županije. Naime, na području turopoljskog luga u okolici Velike Gorice, ali i u ostatku Turopolja u Sisačko-moslavačkoj županiji već izvjesni period možemo pronaći jedne od najcjenjenijih gljiva – crne tartufe.  Ovi neugledni gomolji ustvari su vrlo cijenjene gljive, zvijezde gastronomije. Nedavna istraživanja dokazala su i njegova afrodizijačka svojstva. – Odlučili smo vam predstaviti jednu priču koja ovdje postoji desetljećima, ali je bila nepravedno zanemarena. Turopolje se proteže Zagrebačkom i Sisačko-moslavačkom županijom i želimo dodatno promovirati lov na tartufe uz naglasak na održivom, zelenom i prije svega sigurnom turizmu u zelenom zagrebačkom prstenu. – poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Crni tartuf nalazi se u autohtonoj šumi hrasta lužnjaka, gotovo ih je nemoguće komercijalno uzgajati, nego ih upućeni ljudi s obučenim psima moraju pronalaziti i iskopavati. Mario Kolić iz Lekenika jedini je licencirani tartufar na području Sisačko-moslavačke županije, i vodi turiste u lov na tartufe gdje god ga angažiraju. – Učimo od Istre koja je tartuf brendirala. Kada krenemo s psom tartufarom u cjelodnevnu potragu, najvažnije je biti opušten i pratiti dresiranog psa, a znamo da tartufi uspijevaju samo u nezagađenim šumama. – istaknuo je tartufar Kolić.

Tartufar Mario Kolić

„Crno zlato“, kako još nazivaju tartufe, ne raste samo u Istri. Naime, naš kontinentalni dio puno je bogatiji crnim tartufima nego drugi dijelovima lijepe naše. Da bi i vi konzumirali jela s tartufima, ne morate biti vrsni kuhar. – Najjednostavnije je u domaće pečeno jaje naribati malo tartufa. – predlaže Kolić, no ako tartufe ne spremate sami, odaberite nekoliko goričkih restorana koji na meniju imaju jela s tartufima. Kako bi turisti i posjetitelji naše županije mogli odmah i isprobati jela s dodatkom ove vrste gljive, pobrinuli su se naši ugostitelji: Mon Ami, Pivnica Turopolje i Bistro Babriga.

Otkrivanje tartufa nalik je lovu na blago, koje su na našem području zavoljeli i stranci, a najviše je onih iz SAD-a i Izraela. Odvažite se i vi u potragu za tartufima uz stručnjake u tom području. Kako oni kažu, lov na tartufe je nezaboravan doživljaj u prirodi, a kući ćete ponijeti gastro deliciju koja je neprocjenjiva za vaše zdravlje. Dodajmo kako je jedan od novootkrivenih turopoljskih tartufa nazvan prema izumrlom turopoljskom govedu, Tuber prigmenius bos, a drugi nosi ime svog pronalazača – Tuber Kolić.