Prijava

Vaša prijava

‘Žive lampice’ nestaju, uključite se i pomozite spasiti krijesnice od izumiranja

[]

Znanstvenici i studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta i australskog Sveučilišta u Wollongongu pokrenuli su prošle godine zajednički volonterski eko-projekt “Krešo Krijesnica – vratimo svjetla našeg djetinjstva”. Naime, krijesnice izumiru, a za to je kriva urbanizacija kojom se smanjuje broj staništa ovih ‘živih lampica’. Svjetlosnim onečišćenjem njihova se populacija također smanjuje jer se svojim sjajem koriste za kominikaciju, traženje partnera i parenje, a ulična rasvjeta i svjetla na terasama zbunjuju ih te ih se krijesnice klone.

– Misija kampanje Krešo Krijesnica jest saznati zašto su se magične lampice koje su osvjetljavale ljetne noći našeg djetinjstva ugasile u Hrvatskoj. Potrebna nam je vaša pomoć, vi ste građani znanstvenici Hrvatske i možete biti tamo gdje ne možemo biti mi i pomoći nam da saznamo gdje se svjetla krijesnica još uvijek mogu vidjeti. Pomognite nam da vratimo čaroliju krijesnica – apelira Krešo Krijesnica.

Građani se u projekt mogu uključiti tako da tijekom ljeta obavještavaju voditelje projekta preko službene Facebook stranice (Krešo Krijesnica), Instagram stranice (Krešo Krijesnica) te twittera (#crofirefly) ili email adresa (dlemic@agr.hr; kmikac@uow.edu.au) jesu li vidjeli svjetla krijesnica. Šaljući informacije o mjestu, vremenu, datumu i broju krijesnica koje su vidjeli, svi građani izravno će pridonijeti boljem razumijevanju ovog kultnog hrvatskog kukca i pomoći njihovoj zaštiti u Hrvatskoj i diljem Europe.