Prijava

Vaša prijava

Skupština FA Šiljakovine: Problemi ostaju isti, gostovanje u Bokšiću za pamćenje

[]

Već pune 23 godine djeluje Folklorni ansambl Šiljakovina, u kojem trenutačno aktivno sudjeluje stotinjak plesačica i plesača, sviračica i svirača, mlađih i starijih članova iz Kozjače, Ključić Brda, Male i Velike Bune, Kravarskog i Šiljakovine. I upravo su oni, članovi ansambla, bili sami na svojoj 24. redovnoj skupštini, na koju zbog epidemioloških mjera nisu bili pozvani gosti.

“Na dnevnom redu bilo je izvješće o radu, financijsko izvješće te izvješće nadzornog odbora. Ansambl djeluje u sedam skupina: A – pjevačko – plesačka skupina, odrasla tamburaška skupina, izvorna skupina, vokalna skupina, i dvije skupine podmlatka te dječja tamburaška skupina. Od brojnih nastupa u prošloj godini posebno izdvojamo gostovanje na manifestaciji ‘Od Turopolja do Srijema’ u naselju Bokšić kod Vukovara, u kojem žive doseljenici iz naših Vukomeričkih gorica. U jednosatnom programu prikazali smo vukomeričke običaje kroz godinu. Uvjereni smo da će to ostati jedan od najzapamćenijih gostovanja u povijesti ansambla”, istaknuto je u izvještaju.

Istaknuto je i ove godine kako ansambl djeluje u neprimjerenim uvjetima, u starom društvenom domu, koji se ne može smatrati prikladnim za čuvanje vrijednih stvari, nošnji i instrumenata.

“Diljem Hrvatske i Europe članovi ansambla još nisu naišli na društvo koje tako kvalitetno radi na očuvanju tradicije, a ima tako loše uvjete. Pozivamo i čelne ljude okolnih mjesnih odbora da priskoče u pomoć jer njihovi mještani su redovni članovi ansambla od samih početaka do danas”, stoji u izvještaju sa skupštine.

Plan rada za 2020. godinu uvelike je izmijenjen zbog restrikicija i mjera uzorkovanih pandemijom virusa COVID – 19. Sredstva iz Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice su smanjene na 30% planiranog iznosa.

U ansamblu se nadaju kako će jesen donijeti povoljnije uvjete za rad i mogućnost ostvarenja barem dijela plana rada za 2020. godinu.