Prijava

Vaša prijava

Bez ritma nema ni “plesa”: Trener je znao, puno je još posla pred Goricom…

[]

Prospavana je jedna noć, pa onda još jedna, a to bi trebalo značiti da je napravljen potreban odmak za odgovarajuću analizu onoga što se događalo u Koprivnici u subotu navečer. Gorica je odigrala 0-0 sa Slaven Belupom u prvoj službenoj utakmici nakon gotovo tri mjeseca, nakon cijele ove drame s koronom, a nakon svega ostala su dva zaključka. Prvi – daleko je to bilo od onoga što žele navijači, ali i trener Dambrauskas. Drugi – sve je to puno, puno manje bitno od oporavka nesretnog Pauliusa Golubickasa…

Situacija iz te šeste minute, kad je mladi Litavac glavom udario u rame Slavenova braniča, kad se do tribina čulo kako je nešto puklo, puno je toga odredila i determinirala. Ne treba tražiti alibije za partiju slabiju od očekivanja, ali zdrav razum govori da je tako.

– Dotrčao sam do njega i okrenuo ga na bok, jer mislio sam da se guši, sve dok mi nije počeo objašnjavati da ne osjeća donju čeljust. U tom trenutku sam počeo vikati liječničkoj ekipi da uđu na teren… Naravno da nije bilo jednostavno nastaviti utakmicu nakon toga, cijelo smo vrijeme razmišljali o njemu i ispitivali dečke na klupi kako je, imaju li kakvih informacija, nismo znali što se događa – opisao je tu situaciju Matija Dvorneković.

S mislima na Golubickasa puno je teže bilo uspostaviti pravi ritam u igri, o čemu je i trener Valdas Dambrauskas govorio nakon utakmice kao osnovnom problemu. Bio je izrazito nezadovoljan viđenim, vrteći glavom isticao kako su se napadi raspadali nakon dva ili tri dodavanja, a za stil igre koji litavski stručnjak pokušava implementirati to je praktički presudno. U prijateljskim utakmicama lopta je išla kao po traci, rijetko se griješilo u dodavanjima, sve je izgledalo gotovo idilično. Međutim, i u tim trenucima trener je smirivao bilo kakvu vrstu euforije.

– Polako, nemojmo letjeti, tek nakon ovih deset utakmica vidjet ćemo što smo napravili. Prijateljske utakmice su jedno, službene nešto sasvim drugo, to se ne može ni po čemu uspoređivati. Ne ide to preko noći, trebat će nam još vremena – ponavljao je uporno Valdas, a potvrda toga stigla je već nakon prvih 90 službenih minuta.

Trener Valdas Dambrauskas bio je realan nakon utakmice, svjestan da to nije bilo to… Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

U Slaven Belupu znali su koliko je Gorica opasna ako se razigra i zato je osnovna ideja trenera Stipića bila ubiti tu lakoću koja je našu momčad krasila u pripremama. Nije se čovjek libio povući na svoju polovicu i strpljivo čekati, bez obzira na to što je igrao doma, na svom stadionu, što ima kadar kudikamo bolji od rezultata koje je Slaven ove sezone postizao… U takvim okolnostima Gorica je malo toga uspjela stvoriti, a domaćin je u brzim izlascima znao itekako zaprijetiti. I izgledao je, realno, bolje od Gorice.

– Dobro je, ovaj bod je ‘puna šaka brade’… – priznali su mnogi u goričkoj ekspediciji, misleći na bizarno zaleđe kod Slavenova gola, situaciju kad je Bogojević nepotrebno dirao Krstanovićevu loptu koja je išla u mrežu, ali i na obrane kapetana Kahline, propuštene šanse domaćina…

Nakon svega, kao lajtmotiv ostala je trenerova rečenica izrečena nakon utakmice:

– Moramo se vratiti na teren, počevši od sutra, i još napornije raditi!

Velik je posao pred Valdasom i njegovim igračima, svjesni su toga svi odreda, jednako kao što su svjesni i da vremena nema previše. U utrci za europska mjesta kao nova otežavajuća okolnost stigla je gostujuća pobjeda Osijeka kod Lokomotive, pa sad to peto mjesto više nije na sedam, nego na devet bodova. Međutim, imperativa u rezultatskom smislu u ovom trenutku nema, puno je važnije graditi i izgraditi momčad za budućnost. Momčad u kojoj će od sljedeće sezone sigurno biti i novih lica, momčad u kojoj će aktualni kadar napraviti dodatni iskorak, momčad koja će sve više i bolje usvajati trenerove zahtjeve…

Potencijal je tu, ambicija također, sad je potrebno samo vrijeme. I krvav, naporan rad na svakom treningu. Ovaj je ponedjeljak iskorišten za odmor, za odmak od svega što se događalo, a nova prilika stiže već u četvrtak od 18.55 sati, kad slijedi gostovanje kod Intera. Prilika za napredak, za nove bodove, za bolju prezentaciju od one u Koprivnici.