Prijava

Vaša prijava

Ministar Božinović ispred POU-a obišao zbor Stožera civilne zaštite

[]

Policija na sve strane, tu su i vatrogasna vozila, kola hitne pomoć, gužva je… Već na prvi pogled bilo je jasno da se u utorak poslijepodne ispred goričkog Kina, odnosno POU-a, događa nešto važno. Uostalom, bili su tu načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pa župan Stjepan Kožić, predsjednik županijske Skupštine Mato Čičak, gradonačelnik Dražen Barišić sa svojim zamjenicima, Krešimirom Ačkarom i prvim čovjekom gradskog Stožera Ervinom Kolarcem…

A svi oni okupili su se, istaknuto je više puta, kako bi zahvalili ljudima koji su operativno odrađivali posao na terenu tijekom krize koja je sve više iza nas. Ministar Božinović obišao je postrojeni tehnički zbor Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, postrojilo se 150 pripadnika s 20 vozila, koji su zapravo predstavljali sve one koji su dali svoj doprinos borbi s epidemijom.

– Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas nakon duge bitke koja, nažalost, još nije završila. Globalna pandemija je tu. Epidemija još traje, ali mi smo pokazali da se sa svim izazovima te vrste itekako znamo nositi. Ovo proljeće pokazalo je svu nužnost sustava civilne zaštite, zajedničkog djelovanja svih službi; od zdravstvene struke, Hitne medicinske službe, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, pa sve do hrvatske policiju i vatrogasaca. Sve su to sastavnice sustava koji se pokazao možda i najučinkovitijim, ne samo na ovim prostorima, nego i puno šire, jer Nacionalni stožer samo je vrh sustava u kojem je više od 500 lokalnih i regionalnih stožera koji su preuzeli odgovornost u krizi izazvanoj koronavirusom. Vaš Stožer bio je stvarno impresivan, što govore i rezultati. Možete i možemo biti ponosni na sve ono što smo uradili i što ste uradili – poručio je Božinović.

U ime grada domaćina skupa, okupljenima se obratio gradonačelnik Dražen Barišić.

– Suočili smo se svi zajedno, posebice nositelji javne vlasti, s nečim nepoznatim i opasnim, nemajući pritom nikakva stečena iskustva ni jasne obrasce ponašanja u takvim situacijama. Sve smo to, počevši od Nacionalnog, preko Županijskog pa do Gradskog stožera civilne zaštite, rješavali u hodu, prilagođavajući postojeće uhodane situacije i koordinirajući njihovu djelatnost. Koliko smo svi zajedno bili uspješni u tome dovoljno govore podaci komparirani s drugim državama svijeta, koji pokazuju da smo taj veliki ispit položili usudio bih se reći s odličnim uspjehom – kazao je Barišić.

Ispred Županije svoj je ponos istaknuo župan Stjepan Kožić.

– Jučer je bilo točno godinu dana otkad sam stajao s ministrom Božinovićem ispred postrojenih snaga Civilne zaštite u Zaprešiću, nakon dobro odrađene pokazno-terenske vježbe. Iza nas su tri mjeseca puna izazova, nepredviđenih situacija i čitavog niza zadaća koje su pred vas stavljene gotovo iz sata u sat. To nije bila vježba, to je bila naša surova realnost, ali vi ste ponovno pokazali svoju srčanost, plemenitost, stručnost i ono najvažnije, da su stanovnici Zagrebačke županije u dobrim i sigurnim rukama – poručio je župan Kožić.