Prijava

Vaša prijava

Ovo su projekti koji će mijenjati izgled i društveni život Novog Čiča

[]

U izgradnji je novi vatrogasni dom DVD-a Novo Čiče. Njegovim završetkom ‘umirovit’ će se derutna zgrada s početka 20. stoljeća koja je, osim što je premala, postala i nesigurna. Vrijedan gotovo pet milijuna kuna, novi vatrogasni dom imat će oko 1.000 četvornih metara, a vatrogasci bi u njega mogli useliti iduće godine.

– Postojeći vatrogasni dom je u jako lošem stanju, statičari su ga proglasili nesigurnim. Novi dom nam jako puno znači. I ne samo nama, selo ima jako puno udruga koje se nemaju gdje okupljati, pa je Grad prepoznao da treba investirati u nas. Svima će nam život u selu ovime biti ljepši i jednostavniji jer ćemo se imati gdje družiti – rekao je Zvjezdan Čurla, predsjednik DVD-a Novo Čiče, i dodao kako im je u starom domu nedostajala i adekvatna garaža za dva vozila te prostor za opremu.

– DVD Novo Čiče je jedno od naših najstarijih i najkvalitetnijih vatrogasnih društava, a lokacija im je takva da su, po procjeni ugroženosti, vrlo bitni na ovom području kojem aglomeriraju sva okolna naselja. Mjesto gdje gradimo novi dom je mjesto pored stare škole gdje će u budućnosti biti vrtić, pored sportskog centra gdje će uskoro dobiti još jedno, pomoćno igralište i, uz sve ostale sadržaje koje smo izgradili, nakon uređenja jezera Čiče i Ježevo, prolaskom kanalizacije kroz naselje i uređenjem prometnica, dobit ćemo jedno još novije Novo Čiče – kazao je gradonačelnik Dražen Barišić.

19.6.2020. Novo Čiče – Obilazak radova na novom vatrogasnom domu i kulturnom centru. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Osim strojeva na gradilištu budućeg DVD-a Novo Čiče, još će jedna građevina doprinijeti uređenosti, ali i očuvanju kulture u ovom naselju. Radi se o Kulturno-edukativnom centru Novo Čiče koji će zauzeti mjesto starih učiteljskih stanova u Etno naselju. Nova zgrada imat će oko 800 četvornih metara i u njoj će se smjestiti regionalni centar za obradu lana. Investicija je vrijedna oko tri milijuna kuna.

– Za Novo Čiče je ovo jedan od najbitnijih objekata i projekata, ako u obzir uzmemo emotivne razloge. Uz župnu crkvu i kapelicu, ovaj kompleks koji već godinama uređujemo, ovaj centar koji gradimo dat će jednu novu dimenziju ukupnog razvoja. U njemu ćemo učiti druge starim, naslijeđenim vrijednostima –  istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Inicijator projekta izgradnje Kulturno-edukativnog centra je predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak koji je objasnio kako će centar, osim konferencijske dvorane, imati i sobe u kojima će biti smješteni ljudi iz šire regije koji u Novo Čiče dođu učiti o preradi lana.

– Osim toga, mi ćemo osmisliti još mnogobrojne radionice jer smo vrijedni. Ponosni smo na ovaj projekt i nadam se da će on biti u punoj funkciji za dvije godine – dodao je Duvnjak i objasnio kako je zgrada u kojoj su bili učiteljski stanovi zaštićeno dobro te kako će nova građevina biti izgrađena po pravilima konzervatorske struke.