Prijava

Vaša prijava

Sutra je Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

[]

Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja – Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, na taj dan 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. Delegacija Zagrebačke županije tim je povodom i ove godine odala počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupsko. – Naši legendarni Gromovi imali su zadaću čuvati prostor trokuta između Zagreba, Siska i Karlovca. To je vitalno područje Republike Hrvatske i izuzetno značajan prostor koji je ova brigada obranila. Stoga se svake godine ovdje okupljamo kako bi odali počast našim braniteljima koji su dali život za domovinu. – kazao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije napominjući kako je i prva Centralna proslava Dana branitelja Zagrebačke županije bila upravo u Pokupskom.

Nakon Pokupskog 2013. godine, održana je godinu kasnije u Samoboru, zatim u Jastrebarskom, Vrbovcu , Zaprešiću, Dugom Selu te lani u Velikoj Gorici. S obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnje centralno obilježavanje, planirano u Ivanić-Gradu, neće se održati. – Nadam se da se to više neće ponavljati i da ćemo moći u narednim godinama nastaviti obilježavati ovaj Dan po gradovima naše županije. Svim braniteljima čestitam njihov Dan, želim dobro zdravlje i ispunjenje svih želja, uz obećanje da će Županija u okvirima proračunskih mogućnosti pomagati braniteljima i u budućnosti. – rekao je župan.

Zahvalu za nesebičnu ulogu u Domovinskom ratu čime su postali temelj suverene i samostalne Republike Hrvatske, braniteljima Zagrebačke županije njihov Dan je čestitao i predsjednik županijske Skupštine. – Izrazio bih veliku zahvalu braniteljima s područja Zagrebačke županije, na njihovoj ulozi i hrabrosti u Domovinskom ratu. Trudimo se pomagati braniteljima u svim njihovim trenucima. Da nije bilo njih ne bismo danas imali našu državu, naše gradove i općine, stoga im čestitam njihov Dan. – rekao je Čičak. Delegacija Zagrebačke županije odala će počast poginulim braniteljima, puštanjem vjenčića i bijelih ruža u rijeku Kupu te paljenjem svijeća, a prigodnu molitvu vodio je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Pokupskog, velečasni Antun Pećar.