Prijava

Vaša prijava

Turopoljski mladečki novi su ukras Buševca

[]

Turopoljski mladečki od danas krase Trg seljačke sloge u Buševcu. Svome mjestu, povodom 100. obljetnice, drveni kip poklonio je Ogranak seljačke sloge Buševec, a svečano su ga otkrili članovi društva Marta Jurenić i Nikola Rožić.

– Turopoljski mladečki su, slobodno mogu reći, jedan brend Buševca i cijeloga Turopolja. Simbolično, kip predstavlja slogu i ljubav, kao što su mladenci složni. To nam je bila inspiracija. Složili smo ih na jedan pravi veliki turopoljski hrastov panj, koji je korijen svega u našem Turopolju jer se od njega nekada sve radilo. Panj ima dva dijela, a njih dvoje spajaju se u jedno što je još jedna simbolika – objasnio je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec, i dodao kako se nada da će postati tradicija da se budući mladenci slikaju uz ovaj spomenik, koji je izradio Ivan Trupčević.

Iako je pandemija koronavirusa uništila planirano veliko slavlje 100. obljetnice OSS Buševec, članovi nisu dopustili da baš svi planovi propadnu. Prijatelji folkloraši, nažalost, nisu mogli danas nastupiti u Buševcu, a odgođen je i veliki cjelovečernji koncert u Pučkom otvorenom učilištu. Ipak, uspjeli su organizirati razgledavanje svoje Etno zadruge, a tradicionalno će zapaliti i ivanjski krijes.

– Tko dođe u Buševec imat će nešto novo pogledati.  Osim spomenika, uredili smo i svoju Etno zadrugu. Tu je drveni čardak s komorkom za mlade, složili smo i stolarsku radionu, štalu u kojoj su stari rekviziti poput plugova i još nekoliko objekata. Imamo tu još malo posla, ali uskoro će biti završena – ispričao je Rožić i kazao kako će, čini se, bolje proslaviti 101. godinu.

Galerija fotografija