Prijava

Vaša prijava

FOTO Erasmus+ Projekt Ekonomske škole Velika Gorica

[]

29.06.2020. Velika Gorica. Erasmus+ Projekt ”U korak s vremenom za uspješnu inkluziju” Ekonomske škole Velika Gorica. Foto: EŠVG

Tijekom školske godine 2019./2020. u Ekonomskoj školi Velika Gorica u sklopu programa Erasmus+ proveden je međunarodni projekt pod nazivom ”U korak s vremenom za uspješnu inkluziju”. Projekt su osmislili i u njemu sudjelovali profesori: Ksenija Vatavuk Margetić, Snježana Starčević, Nina Burić, Marin Čuljak, Ana Topal i  Marija Schjaer.

Usvajanje novih metoda i alata učenja (uz primjenu IKT-a), aktualizacija nastavnog sadržaja i kurikuluma, upoznavanje s primjerima dobre prakse i razmjena iskustava s nastavnicima drugih europskih odgojno-obrazovnih ustanova ostvareni su na tečajevima: Inclusive Teaching and Special Educational Needs u UK, Special Education Classroom: Effective Strategies and Productive Learning Environment u Švedskoj, i Special Needs Education: A step-by-step approach u Grčkoj.

29.06.2020. Velika Gorica. Erasmus+ Projekt ”U korak s vremenom za uspješnu inkluziju” Ekonomske škole Velika Gorica. Snježana Starčević i Ksenija Vatavuk Margetić. Foto: EŠVG

Prvu mobilnost iz projekta ostvarile su pedagoginja Ksenija Vatavuk Margetić i profesorica Snježana Starčević. Tijekom pohađanja strukturiranog tečaja Inclusive Teaching and Special Education Needs u gradu Bathu (United Kingdom, od 22. – 28. rujna 2019.), upoznale su engleski obrazovni sustav, kao i oblike inkluzije učenika s teškoćama. Ostvareni su posjeti školama: Fosse Way Special School i Bath Academy u kojima su mogle vidjeti neposredni rad s učenicima  i razmijeniti iskustva s nastavnim osobljem o inkluziji učenika s teškoćama. Tijekom tečaja kroz konstruktivne razgovore s ostalim polaznicima upoznale su kako se provodi inkluzija u talijanskim, španjolskim i njemačkim obrazovnim sustavima. U jednom od zadataka, tijekom tečaja, imale su priliku prezentirati Ekonomsku školu Velika Gorica i svoja iskustva u radu s učenicima s teškoćama.

Organizator tečaja bio je Merganser Consulting Ltd. koji je polaznicima omogućio da upoznaju i povijesne znamenitosti Batha-a te kulturu i običaje engleskog naroda.

29.06.2020. Velika Gorica. Erasmus+ Projekt ”U korak s vremenom za uspješnu inkluziju” Ekonomske škole Velika Gorica. Marin Čuljak i Nina Burić. Foto: EŠVG

Profesori Nina Burić i Marin Čuljak pohađali su strukturirani tečaj Special Education Classroom: Effective Strategies and Productive Learning Environment u organizaciji Udruge Motivated Learning for Everyone iz Bugarske u Stockholmu (Švedska, od 14. do 20. listopada 2019. godine)

Glavni cilj tečaja bio je doprinijeti promicanju inkluzivnog obrazovanja i osposobljavanja u kontekstu socijalne i kulturne raznolikosti. Polaznici tečaja su kroz različite aktivnosti razvijali svoja znanja i vještine o inkluziji učenika s teškoćama te stjecali nova znanja o poteškoćama s kojima se učitelji susreću u učionici: poremećaji učenja, poremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pozornosti (ADHD), intelektualni nedostaci, poremećaji u ponašanju, tjelesni nedostaci, oštećenja osjeta, rad s učenicima migrantima te vještine o tome kako pomoći i poučavati navedene učenike.

Kroz grupne aktivnosti razmjenjivali su iskustva i ideje. Sudionici su upoznali kulturne raznolikosti Švedske i zemalja iz kojih dolaze te stvorili mogućnosti za buduću suradnju. U sklopu tečaja posjetili su i švedsku osnovnu školu koju pohađa oko 400 učenika među kojima su i učenici s teškoćama. Kroz taj posjet upoznali su se sa švedskim obrazovnim sustavom i strategijama s kojima se profesori koriste u poučavanju učenika s teškoćama.

U slobodno vrijeme profesori su razgledali švedsku prijestolnicu i posjetili mnogobrojne edukativne muzeje budući da je Stockholm jedan od svjetskih gradova s najvećim brojem muzeja.

29.06.2020. Velika Gorica. Erasmus+ Projekt ”U korak s vremenom za uspješnu inkluziju” Ekonomske škole Velika Gorica. Ana Topal i Marija Schjaer. Foto: EŠVG

Treću mobilnost apsolvirale su profesorice Ana Topal i Marija Schjaer, koje su pohađale strukturirani tečaj „Special Needs Education: A step-by-step approach“. Održan je u gradu Kalamati (Grčka, od 27. listopada do 2. studenoga 2019. godine). Za vrijeme pohađanja navedenog tečaja imale su priliku bolje upoznati grčki obrazovni sustav, kao i način realizacije inkluzije učenika s teškoćama u odgojno obrazovni sustav. Osim teoretskih sadržaja i radionica, organizirane su posjete školama E.E.E.E.K. (škola za djecu s posebnim potrebama) i X. Gymnasium (osnovna škola) gdje su se upoznale s neposrednim radom s učenicima i razmijenile iskustva s nastavnim osobljem.

Osim profesorica iz Hrvatske na tečaju su sudjelovali profesori iz Estonije, Latvije, Bugarske i Slovačke s kojima su izmijenile iskustva o radu s učenicima s teškoćama. Na tečaju su predavači prezentirali razne nove metode rada s učenicima s teškoćama čime su motivirali polaznike za kreiranje personaliziranih materijala i aktivnosti.

Organizator tečaja bio je Areadne, Lifelong Learning Centre iz Kalamate koji je sudionicima omogućio da upoznaju povijesne znamenitosti Kalamate i okolice te kulturu i običaje grčkog naroda.

29.06.2020. Velika Gorica. Erasmus+ Projekt ”U korak s vremenom za uspješnu inkluziju” Ekonomske škole Velika Gorica. Foto: EŠVG

Sudionici navedenih mobilnosti vratili su se u svoju sredinu obogaćeni novim znanjima i iskustvima koja su podijelili sa svojim kolegicama i kolegama u Školi kroz razne aktivnosti diseminacije te u koje su bili uključeni i učenici, roditelji i stručnjaci kroz županijska stručna vijeća. Njihova stečena znanja i iskustva doprinijeti će aktualizaciji Kurikuluma Škole i uspješnoj obrazovnoj inkluziji, što je veliki doprinos za Ekonomsku školu Velika Gorica i lokalnu zajednicu.

Galerija fotografija