Prijava

Vaša prijava

Jednom od “veličanstvenih 100” kapetan je bio dečko iz Mraclina

[]

Sportske novosti ovih dana na čitavoj stranici predstavljaju po jednog od 100 izabranih najboljih igrača Hrvatske svih vremena, a na kraju će se birati i kralj našeg nogometa (glas za Luku Modrića i Zlatka Dračića). Među veličanstvenim kandidatima je i negdašnji centarfor Zagreba Zlatko Dračić Kičo.

Zanimljivo, City portal je 26. svibnja ove godine objavio tekst o Branku Galekoviću iz Mraclina, koji je igrao rame uz rame s legendarnim Dračićem, a bio je Gale i kapetan. Evo što je naš portal tada između ostalog objelodanio:

“U Sportskim novostima od ponedjeljka 25. svibnja 2020. godine na drugoj stranici, osvanula je vijest autora, sada glavnog urednika Roberta Šole, da je preminuo legendarni igrač Zagreba iz šezdesetih Stanko Bubanj Đoni. To je odmah bila asocijacija i na Branka Galeković, ponajboljeg nogometaša mjesta Mraclin u povijesti. Branko je bio kapetan momčadi i prototip ofenzivnog bočnog igrača (tada desni bek) jedne od najboljih generacija NK Zagreb svih vremena, koja je igrala u Kranjčevićevoj, a u kojoj je igrao i spomenuti preminuli Stanko Bubanj (sastav: Mišić, GALEKOVIĆ, Meštrović, Klobučar, Stanišić, Suša, Kralj, Bubanj, Wacha, DRAČIĆ i Azinović. Trener: Gustav Lechner. O Branku Galeković razgovarali smo i sa ZLATKOM DRAČIĆ KIČOM (rođen 1940. godine), prvim golgeterom ondašnjeg Zagreba i prvim strijelcem tadašnje Prve jugo lige s 23 postignuta pogotka u sezoni 1964/1965.”

Jučer smo telefonom čestitali Dračiću na promociji među sto nogometnih velikana i malo neobavezno popričali s 80-godišnjakom mladenačkog glasa, brzopotezne misli i još vrlo vitalnog držanja. Pitao je i za City portal, ali dojma smo da s obzirom na godine nekako više preferira opipljive medije, što je i razumljivo. Prisjetio se Kičo opet i Branka Galekovića, ali i slavnih dana kada je padala Zvezda iz Beograda 4-1, Dinamo 4-2, pa Sarajevo, Željo i drugi, a on redovito zabijao, pa i po tri komada po utakmici.

Dobro smo zapamtili dan u Kranjčevićevoj, kad je pred krcatim tribinama, gdje više ne bi stala ni igla, do nogu potučena Zvezda, a na povratku doma u Novo Čiče naletjeli smo kod Esplanade na pravi mali rat navijača. Mlatilo se već onda lancima i letvama, a ja vrlo mlad i ne baš ratoboran i hrabar, pobjegao u bus za našu Goricu (okretište i postaja je tada bila uz željezničku prugu iza hotela Esplanada).

Zlatko Dračić prije četiri godine u Sportskim novostima

NK Zagreb je danas četvrtoligaš i to je žalosno, teško razumljivo i nevjerojatno. A klub je, mada uvijek pomalo siromašan i politički zapostavljen, bio ponos grada i regije. Činjenica da je negdašnji “mali” Zagreb sezone 1964/1965 bio šesti u ondašnjoj državi (ispred velikog Dinama) te iznjedrio igrača među 100 najboljih u Hrvatskoj svih vremena, dovoljno govori kakvoj je momčadi kapetan bio naš stasiti dečko iz Mraclina i Turopolja Branko Galeković.


Nema novih zaraza!

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike