Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Barišić: ZET je postao preskup, tražit ćemo drugo rješenje

[]

Na Aktualnom satu 22. sjednice Gradskog vijeća vijećnik Darko Bekić otvorio je pitanje javnog prijevoza, odnosno tek nedavno opet pokrenute linije 330. Međutim, u odgovoru je gradonačelnik brzo prokomentirao popularnu “brzu”, pa istaknuo:

– Prijevoz se odvija kroz ugovor između Gorice i ZET-a, u kojem su definirani svi elementi. U posljednjih nekoliko mjeseci trošak prijevoza značajno je narastao, mjesečni troškovi kreći se oko dva milijuna kuna, a ranije je to bilo na razini 800 tisuća kuna. To su jasni pokazatelji da se moramo zabrinuti. Intenzivno radimo s prometnim fakultetom na akcijskom planu, želimo spasiti cijelu ovu situaciju, inače će nas sve skupa stajati 24 milijuna kuna. Do sad smo plaćali deset, a sad bi trebali plaćati 24 milijuna kuna na godinu – objasnio je problem gradonačelnik Dražen Barišić.

Zbog svega toga Grad je u potrazi za drugim modelom, jer činjenica je da su u sličnoj situaciji svi gradovi koji koriste ZET-ove usluge.

– Ugovorena cijena kilometra je preko 21 kunu, a trebala bi još i porasti! Žao mi je što je tako, ali doista nije do nas. Molim vas za razumijevanje i empatiju prema sugrađanima u Zagrebu. Grad traži drugi model i morat ćemo ga naći. Zašto je tako? U Gradu Zagrebu se narušila infrastrukturna, ali i financijska statika, proračun je suspendiran i teško je voditi politiku. Sve to odražava se na vođenje grada, ali i na okolne gradove i općine – kazao je gradonačelnik.