Prijava

Vaša prijava

Gorički bendovi u doba korone: Nastupa i 80 posto manje, Pirati – snimili album!

[]

Velike su se polemike povele u ova teška vremena oko položaja glazbenika, oko njihova statusa u doba korone, jer kao da je mnogima bilo teško shvatiti da u toj priči nisu samo slavni, poznati i bogati, nego cijeli niz ljudi koji nisu u prvim redovima, ali od glazbe i nastupa žive. Naravno, tako je i goričkim bendovima, pogotovo onima čiji su se članovi posvetili isključivo glazbi.

– Kako preživljavamo sve ovo? Iskreno, žešća borba! Sve je palo za 80 posto, tako smo negdje računali… Baš nije lako, jer od nas sedmorice u bendu samo nas dvojica radimo, svi ostali žive od glazbe – kaže nam Ante Vidović iz benda Retrodukcija.

U ovom trenutku, nažalost, od glazbe kod nas ne može živjeti nitko, pa se svatko snalazi kako zna i umije. I čeka da prođe cijela ova situacija, da se i glazba i cijeli svijet konačno vrate u normalu.

– Znate koliko smo nastupa imali ovo ljeto? Jedan u šestom mjesecu, jedan u sedmom i dva u osmom. I to je to. A da je sve bilo kako treba, prema rezervacijama, imali bismo 30 svirki već do 1. kolovoza! Mislim da to sve govori – govori Vidović.

Da stvar bude gora, do totalnog zastoja je došlo taman nakon velikih ulaganja.

– Baš tako, malo smo se pojačali, priključili još jednog pjevača, uložili smo velike novce u razglas i rasvjetu, općenito u opremu, a kad se sve to trebalo početi vraćati, dogodilo se ovo što se dogodilo. Klubovi su ‘riknuli’, od toga neće biti ništa tko zna do kad, ali vjerujem da će se stvari ipak brzo normalizirati, da ćemo se vratiti svirkama, nastupima i svemu onome za što živimo – kaže jedan od osnivača Retrodukcije.

Sličnu sudbinu proživljavaju i ostali gorički bendovi, među kojima su i Pirati.

– Nas sedam živi striktno od glazbe, tako da nam je sve ovo velik stres. Ja imam školu harmonike pa mi je nešto lakše, ali dečkima je dosta škakljiva situacija. Kao i svim bendovima koji se time profesionalno bave – rekao je Siniša Biško iz Pirata.

Kao i Retrodukciji, velik dio gaža su im svadbe, kojih mjesecima nije uopće bilo.

– Ta prva dva, tri mjeseca ‘lockdowna’ nije se radilo apsolutno ništa. Sve je odgođeno, a mi taj gubitak nikako nećemo moći nadoknaditi. Naše iskustvo je da sve normalno funkcionira na svadbama, ali mediji plaše ljude i opet dolazi do odgoda, i u ovom drugom valu – požalio se Biško.

Međutim, nije svako zlo za zlo…

– U ovom razdoblju smo se malo više okrenuli autorskom radu, onome za što svih ovih godina nismo imali vremena. Ušli smo u studio, primili se snimanja i napokon smo s Croatia Recordsom uspjeli dogovoriti izdavanje albuma – kaže Siniša.

Svirki do kraja godine Pirati imaju jako puno, raspored je ispunjen, ali sve to visi…

– Pišemo, snimamo, vježbamo, radimo probe i čekamo da nas puste da radimo u normalnim uvjetima. Ovo više stvarno nema smisla – zaključio je Biško.