Prijava

Vaša prijava

Iz Gorice do reprezentacije: Četiri priče, četiri puta i četiri kockasta dresa

[]

Posebna je veza između Velike Gorice i U-21 reprezentacije već nekoliko posljednjih godina. Naš je grad više puta bio dom mladoj reprezentaciji, na našem stadionu puno se toga igralo još u vrijeme dok je izbornik “mladih” bio Slaven Bilić, da bi ta simbioza ponovno zaživjela pod Nenadom Gračanom, pa nastavila u istom smjeru s Igorom Bišćanom, izbornikom čiji roditelji stanuju, pogađate, u Velikoj Gorici. Iz koje će, djeluje gotovo prikladno, u ovoj akciji imati čak tri igrača.

Dobro, njega ovoga puta neće biti, koronavirus ga je ostavio doma, morao je prepustiti momčad u ruke kolege Tomislava Rukavine, no ovo je Bišćanova momčad, Bišćanov izbor. On je odlučio da mu trebaju i David Čolina, i Dario Špikić, i Krešo Krizmanić, da su sva trojica dovoljno dobri da pomognu momčadi u pokušajima da se izvuče stvar u kvalifikacijama za U-21 Europsko prvenstvo. U četvrtak se u Varaždinu igra protiv Grka, u ponedjeljak u Češkim Budejovicama protiv Čeha.

– Bio sam već ranije reprezentativac u praktički svim uzrastima, od U-16 do U-20, i presretan sam što sam ovim pozivom došao i do U-21 reprezentacije. Upravo to bio mi je i jedan od ciljeva u ovoj fazi karijere, zbog ovakvih trenutaka svi mi radimo i treniramo, ovome se nadamo. Čast mi je što ću biti dio hrvatske reprezentacije, a posebno mi je drago što sam se za to izborio igrama u klubu iz svoga grada. Došao sam u Goricu napredovati, što se očito pokazalo jako dobrom odlukom – rekao je Dario Špikić, a Krešimir Krizmanić je dodao:

– Zaista me razveslio izbornikov poziv, oduševljen sam što ću dobiti šansu dokazati se i u kockastom dresu, jer to mi je bio san otkad sam kao dječak počeo igrati nogomet. U reprezentativnom okruženju dosad sam bio kroz U-20 selekciju, no ovo je viša razina i smatram ovaj poziv ogromnim poticajem da u budućnosti radim još više, da igram još bolje. Sjajno je i što će mi društvo praviti i Špika, lijepo je vidjeti da smo nas dvojica iz Velike Gorice kao igrači Gorice došli do ovoga!

A još je bolje, dodali bismo, to što njih dvojica nisu sami. Tu je i David Čolina, jedini u ovom trojcu koji nije član kluba iz svoga grada, već splitskog Hajduka. Tri su to igrača koja su odrastala na istim goričkim ulicama, prve golove zabijali su na istim livadama, prve kave s društvom pili u istim kafićima… A opet, njihove priče, njihova nogometna putovanja, bitno se razlikuju.

David Čolina (20) nogomet je počeo igrati u svome gradu, no bilo je to vrijeme prije nego što je HNK Gorica zamijenila Radnik, u kojem u tim trenucima talentirani klinci, realno, nisu imali što tražiti. Pa je David preko Hrvatskog dragovoljca završio u Dinamu, u čijoj je omladinskoj školi prošao praktički cijeli staž, zaključno s ulaskom u prvu momčad. Međutim, u njoj po dolasku Nenada Bjelice nije bilo prostora i otišao je svojim putem – Monaco. Iako ga je klub iz Kneževine platio čak 1,3 milijuna eura, talentirani lijevi branič nastavio je tražiti svoje mjesto pod suncem odlaskom na Poljud. U Hajduku je prvotimac, reprezentativac, a mi možemo samo žaliti što ga put nije doveo u njegov grad, u HNK Goricu. Iako, nikad nije bilo ni posebno realno da se to dogodi…

Slične postaje imao je i Dario Špikić (21), ali njegove odluke bile su ponešto drukčije. On je prve korake napravio u tadašnjem Udarniku, danas NK Kurilovcu, prešao je u Radnik, a potom u Dinamo, nakon svega mjesec, dva dana na stadionu na koji se godinama poslije vratio. I Špika je cijelo nogometno odrastanje proveo u Dinamu, pa završio u Hajduku, uz razliku u odnosu na Čolinu u tome što je iz Maksimira na Poljud preselio izravno. Ove zime odlučio je napraviti zaokret i prihvatiti ponudu Gorice, u kojoj je počeo oživljavati svoj neosporan talent. I vratio se u reprezentaciju…

Krešo Krizmanić (20), kao treći dio ovog terceta, dokaz je da se do kockastog dresa, do U-21 reprezentacije, može i ako ne odeš nigdje. Ako radiš, napreduješ i čekaš svoju šansu. Nešto kratko je i Krizma bio u Hrvatskom dragovoljcu, ali zapravo je cijeli život vezan upravo uz HNK Goricu. Brzo su ga prepoznali kao najtalentiranijeg igrača generacije, neku vrstu klupskog projekta, u sklopu kojega je danas Krešo izgrađen kao ozbiljan prvoligaški igrač, klinac s kojim rezultat ne pati, stoper koji bi u budućnosti mogao napraviti značajan transfer i jako, jako lijepo karijeru.

A onda, uz njih trojicu, dolazi i četvrta priča… Ona nije vezana za mladu, nego za A reprezentaciju, a glavni junak je Ante Budimir (28). Stariji sedam, osam godina od prethodne trojice, s respektabilnom karijerom iza sebe, ali i s velikom šansom ispred sebe. Za utakmice protiv Portugala i Francuske u Ligi nacija izbornik Zlatko Dalić prvo mu je poslao pretpoziv, a onda to pretvorio u pravi poziv. Budimira nacionalni mediji opisuju kao “novog Pršu”, igrača koji je kasno ušao u reprezentaciju, ali ima kvalitetu da u njoj ostane i napravi važne stvari… Zvuči odlično za dečka koji je golovima ispratio Radnik u povijest i ispisivao prve stranice povijesti HNK Gorice, da bi karijeru nastavio u Interu iz Zaprešića, Lokomotivi, St. Pauliju, Crotoneu, Sampdoriji, Mallorci… Nema na tom putu ni Dinama ni Hajduka, vjerojatno je zato i morao toliko čekati na priliku, ali najvažnije je da je ona konačno i došla.

Goričani u kockastom, sretno!