Prijava

Vaša prijava

U škrinji imate staru narodnu nošnju? KUD Dučec će ju preuzeti i pobrinuti se da ne propadne

[]

Fertune, oplečja, rubače, krilnice i ostale dijelovi narodnih nošnji prikuplja i otkupljuje KUD Dučec iz Mraclina kako bi ih sačuvao. Iako već posjeduju vrijednu zbirku narodnih nošnji koju čine originali, ali i vjerne kopije, svoju zbirku žele povećati i sačuvati tradiciju.

– Posljednjih nekoliko godina ulažemo velike napore u nabavu i otkup narodnih nošnji. Zbirka se svake godine povećava zahvaljujući entuzijazmu članova Upravnog odbora, ali i dobroj volji brojnih donatora i mještana. Nošnje se redovito održavaju i čuvaju u našim prostorijama, a svake se godine vrši detaljna inventura nošnji i ostalog inventara – kažu iz KUD-a Dučec.

Članovi Dučeca upozoravaju i kako je originalnih mraclinskih i turopoljskih nošnji u škrinjama Turopoljaca sve manje.

– Narodne nošnje čine značajan i vrijedan segment naše kulturne baštine, a susreli smo se više puta sa situacijama da nošnje u ormarima i škrinjama naših mještana propadaju, ne održavaju se, ne vodi se briga o njima, pa čak smo neke originale mogli vidjeti kako se prodaju na Hreliću. Potrebno je bolje čuvati to naše narodno blago i ne smijemo dopustiti da završi na nekom krivom mjestu, njihovo je mjesto u Mraclinu – poručili su iz Dučeca.

Iz KUD-a stoga pozivaju Mraclince koji žele prodati ili darovati dijelove narodnih nošnji da im se jave. U KUD-u će nošnje biti iskorištene, nošene i održavane te prezentirane na javnim nastupima i događanjima, dodali su.