Prijava

Vaša prijava

Ne morate biti s matematikom na “vi”, doznajte kako ju savladati bez puno muke

[]

Jedan tečaj usavršavanja učitelja od strane udruge Abacus Hrvatska za učenje računanja na japanskom abacusu nakon kojeg su mogli polagati ispit za licence da postanu soroban treneri jednom od njih učinio je i Davorku Ilečić, učiteljicu u produženom boravku u Osnovnoj školi Eugena Kumičića.

Nakon što smo položili te ispite pokrenuli smo Soroban akademiju, predsjednica udruge Tatjana Tomec Enc (inače osnivač akademije) sve nas je organizirala, a ja sam se odlučila da bi nešto takvo dobro došlo i Velikoj Gorici. Uvjerila sam se da je to puno lakši način računanja i drugačiji je sklop razmišljanja. Pomaže u pažnji, koncentraciji, sad vidim rezultate nakon par godina, limači bez problema računaju. – kaže Ilečić.

Abaku (abacus) ili okvir za računanje. Pitate se o čemu je riječ? To je prastaro računalo koje se koristilo najprije u Aziji za provođenje aritmetičkih operacija. Najjednostavnija operacija je zbrajanje. Abakusom možemo provoditi i operacije oduzimanja, množenja, dijeljenja, kvadriranja, korijenovanja…

Koristili su ga i stari Sumerani, Egipćani, Grci, Perzijanci, Rimljani, Indijci, pa i Europljani sve do 16. stoljeća. I dan danas ga neki koriste, posebno trgovci u Aziji i Africi pa najspretniji mogu pomoću njega računati čak i brže od modernih elektroničkih računala. Već i najjednostavniji oblik abakusa može u potpunosti zamijeniti primjenu bojica, kockica ili raznobojnih štapića prilikom učenja zbrajanja i oduzimanja u nižim razredima osnovne škole. Zvuči odlično, a to su shvatili i polaznici goričke soroban akademije koji jednostavno čine čuda u svjetskim okvirima. Postoji više verzija abacusa, od običnog školskog (sa šarenim kuglicama da unesu živost u računanje), do rimskog, ruskog, japanskog i kineskog.

U Velikoj Gorici su se opredijelili za japanski abakus – SOROBAN.

Soroban se sastoji od drvenog, metalnog ili plastičnog pravokutnog oblika koji jedna letvica (razdjelnik) dijeli na gornje i donje polje. Kroz razdjelnik je paralelno nanizano nekoliko vertikalnih stupaca i na svakom od njih nalaze se zrnca (kuglice), po jedna u gornjem i po četiri u donjem polju.

U Gorici ova priča traje već četiri godine, te najstarije zovem svojim veteranima. Prošle godine po prvi put smo sudjelovali na međunarodnoj Olimpijadi koja je organizirana u Hrvatskoj. Tamo smo mogli vidjeti kako pariramo drugima, na kojoj smo razini, došao je Shungo Koa, učitelj i supervizor iz Japana, to nije bilo samo natjecanje nego i cjelodnevno druženje, bilo je radionica gdje su učili japanski, igrali bingo, učili o japanskoj kulturi, imala sam likovnu radionicu o japanskim zmajevima, pa su se pričale legende o njima. Cijeli dan je prošao kroz zabavu i igru. – prisjeća se Ilečić.

Ali zanimljivostima toga dana nije bio kraj. Shungo je u Guinnessovoj knjizi rekorda po brzini računanja, on je pokazivao svoje znanje, djeca su igrala anzana s njim, pa je to bilo mjerenje snaga i znanja, njima je to bilo zabavno, neki su po prvi put vidjeli Japanca uživo i čuli japanski jezik. A rezultati natjecanja – vrhunski!

Gita Ćosić sa svojih osam godina na toj Olimpijadi bila je viceprvak, a Jakov Sičić sa sedam godina bio je prvi u svojoj kategoriji. Osvojili su odlična mjesta, Patrik Banjedvorac osvojio je medalju.

Gita je sjajna priča, rekla je svojoj učiteljici da ne zna računati na njen način, ona u pet sekundi zbroji šest dvoznamenkastih brojeva bez problema.

Na državnoj smotri u Varaždinu sa svojom učiteljicom prezentirala je što je to abacus, tamo su sudjelovali osnovnoškolci, a ona je osvojila prvo mjesto. Treba reći da je i na olimpijadi djeci držala predavanje o abacusu. To je dokaz koliko su djeca postala samopouzdanija, nemaju strah od pristupa što se tiče medija, komunikacije, jako vole pričati o abacusu, koncentrirani su, i nije im problem eksponirati se gdje god se pojave.

Pet, šest godina idealno je razdoblje da se krene na akademiju, prije nego krenu u osnovnu školu i prije nego se upoznaju sa sustavom računanja, jer će samim tim u glavi imati način račnanja, a ne onaj školski jer im je teže prebaciti se školskog na ovaj način. Ovo su nekakvi mali prijatelji, veliki prijatelji, prebacuju se kuglice. I ono najvažnije djeca u školi nemaju problema s učiteljima jer je ovaj program odobren od Ministarstva obrazovanja, i prihvaćen je taj način računanja.

Inače, jedan stupanj traje četiri mjeseca, a ukupno ih je osam. Oni koji završe svih osam stupnjeva, moći će polagati licence za trenera.

Gita ima deset godina i ona je završila osmi stupanj, i svakako misli ići za trenera. Nakon svakog stupnja djeca dobivaju diplomu da su ga završili.

Ako želite da i vaši klinci budu pravi mali matematičari ono što trebate znati je da su upisi u tijeku i to u Kumičiću, utorkom i četvrtkom od 18:30-19:15. Prvi, probni sat je besplatan, a uz to djeca će moći porazgovarati s postojećim polaznicima da čuju iskustva. Također možete i pisati na info@soroban-akademija.hr ili nazvati 091 738 6606.