Prijava

Vaša prijava

Za što više solarnih elektrana na goričkim krovovima, Grad Gorica i ZEZ potpisali Deklaraciju o dobroj energiji

[]

Zelena energetska zadruga danas je u sklopu svoje prve nacionalne turneje Dobra energija posjetila Veliku Goricu. Cilj je pružiti podršku gradovima i građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije.

– Građanima približavamo kako da dođu do vlastite sunčane elektrane i imaju svoju energiju za svoje potrebe, a gradovima kako da postanu gradovi dobre energije i omoguće što više korištenje biomase i sunčeve energije – objasnila je Hajdana Rukavina, voditeljica turneje Dobra energija.

U roku od dva sata u Solarni klub prijavilo se 30-ak građana te će svi oni dobiti informacije o koracima koje je potrebno napraviti kako bi napravili svoju solarnu elektranu.

– Nakon što se učlanite u Solarni klub, pitamo vas imate li građevinsku dozvolu, kolika vam je površina krova, kolika vam je potrošnja energije u kućanstvu i na temelju tih informacija vam šaljemo jedinstvenu ponudu za izgradnju sunčane elektrane – dodala je Rukavina.

10.9.2020. Velika Gorica – Prva nacionalna turneja Dobra energija. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

U sklopu turneje, predstavnica Zelene energetske zadruge Sanela Mikulčić i gradonačelnik Dražen Barišić potpisali su i Deklaraciju o dobroj energiji, kojom će Grad Velika Gorica postati partner građana u projektima korištenja obnovljivih izvora energije.

– Ovo nam je četvrta stanica na turneji i do sada je ovo najveći odaziv građana. Oni znaju, zanima ih, žele i pitaju hoće li biti neke mogućnosti sufinanciranja od strane Grada. To je jako dobra perspektiva za priču Velika Gorica – grad dobre energije – zaključila je Sanela Mikulčić.

10.9.2020. Velika Gorica – Prva nacionalna turneja Dobra energija. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik Barišić goste je upoznao s naporima Grada na polju korištenja obnovljivih izvora energije te istaknuo kako se sve nove zgrade rade u visokom energetskom razredu. Također, najavio je gradonačelnik, Velika Gorica planira biti prvi grad koji će dati ‘zeleni popust’ na komunalni doprinos kod izgradnje nekih objekata koji će koristiti obnovljive izvore energije.

– Osnovna škola Novo Čiče, nadstrešnica u Reciklažnom dvorištu Mraclinska Dubrava te jedna višestambena zgrada u Ulici Slavka Kolara imaju solarne panele. Također imamo aplikaciju Solarni grad gdje se mogu vidjeti žarišta krovova, odnosno gdje ima mogućnosti za primjenu ove tehnologije. U narednim godinama ćemo sasvim sigurno kroz proračun sugrađanima omogućiti poticaje za korištenje obnovljivih izvora energije i tako dati svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena – istaknuo je Dražen Barišić.

10.9.2020. Velika Gorica – Prva nacionalna turneja Dobra energija i potpisivanje Deklaracije o dobroj energiji. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr