Prijava

Vaša prijava

Evo koje su knjige Goričani najviše čitali tijekom ljeta

[]

Ovoga ljeta tijekom srpnja i kolovoza korisnici Gradske knjižnice Velika Gorica posudili su ukupno 18.929 svezaka knjiga. Jedan od književnih favorita Velikogoričana ovoga ljeta bio je nedavno preminuli Bekim Sejranović, donedavni stanovnik Velike Mlake. Najtraženiji među njegovim naslovima bili su “Nigdje, niotkuda” i “Dnevnik jednog nomada”.

Najpopularniji naslovi prijevodne književnosti kao i obično ljeti pripadaju lakšim žanrovima. Tu prednjače trileri i obiteljske drame. Autorice Kristin Hannah, Jojo Moyes i Lucinda Riley apsolutno su dominirale ovoga ljeta – police s njihovim naslovima redovito su zjapile prazne jer su neprestano kolale među korisnicima.

– Trenutno najpopularniji fantasy serijal je “Saga o vješcu” pa izgleda da je poljski autor Andrzej Sapkowski otkrio dobitnu formulu za privlačenje i ženske i muške publike. Još jedan popularan autor slavenskog porijekla čiji je serijal o istražiteljici Eriki Foster osvojio nepodijeljene simpatije čitateljica i čitatelja je Robert Bryndza, a da biste uopće došli do kojeg primjerka iz serijala, ovog ste ljeta zaista morali imati sreće – kažu iz Gradske knjižnice.

Svojedobno popularan naslov Elizabeth Strout, “Olive Kitteridge”, ovoga je ljeta dobio svoj nastavak – “Olive, iznova”, te su obje knjige bile među najtraženijim naslovima ovoga ljeta. Knjiga Koreanke Kyung-sook Shin neobičnog i zvučnog naslova “Molim te, pazi na mamu” također je privukla pažnju Goričana.

– Iznimno su popularni i naslovi koji se temelje na stvarnim povijesnim događajima oko kojih se pletu dramatične sudbine likova. “Kradljivac kave” Toma Hillenbranda, “Aliceina mreža” Kate Quinn, “Dogodine u Havani” Chanel Cleeton… neki su od naslova koji su vas privukli da ih posudite u knjižnici. Skandinavske autore ne trebamo više ni spominjati jer knjige Joa Nesboa, Larsa Keplera, Carla Björlinda, Hellstorm i Rosslunda već dugo vladaju književnom scenom. Isto je i sa serijalom Elene Ferrante “Genijalna prijateljica” čija popularnost ne jenjava niti četiri godine od početka njegova objavljivanja, pogotovo sad kad je objavljena i najnovija autoričina knjiga “Lažljivi život odraslih” čije je prvo izdanje doslovce planulo s polica knjižara u roku dva dana! – dodali su iz knjižnice.

Najtraženiji publicistički naslovi ovoga su ljeta bile autobiografije: Tina Turner i “Moja ljubavna priča”, Andre Agassi i “Razotkrivanje” te “Autobiografija” Benjamina Franklina.

Tijekom ljeta na Dječjem su odjelu najposuđivaniji bili stripovi o mačku Gaturru i nestašnoj djevojčici Durici (Cristian Dzwonik Nik “Gaturro” i Ivica Bednjanec “Durica: male ljubavi”), kao i knjige o Paulini P. i Tom Gatesu. Već tradicionalno su se posuđivali i svi nastavci o Harry Potteru u svim lokacijama.

Najmlađi čitatelji rado su uživali u pustolovinama Pip i Popija iz istoimenog serijala slikovnica poznatog ilustratora Axela Schefflera.

– Sve u svemu, zanimljivo i raznovrsno čitateljsko ljeto je za nama, a s obzirom na broj posuđenih knjiga i broj vaših posjeta knjižnici, očekujemo i vaše dojmove o pročitanim knjigama, odnosno kraće recenzije s vašim utiscima nakon čitanja. Prikaze objavljujemo na web stranici knjižnice u rubrici Čitatelji preporučuju, a tekstove potpisane imenom i prezimenom možete nam poslati putem e-maila. Možda će baš vaš prikaz nagovoriti i druge da posegnu za istim zanimljivim naslovom! – pozvali su iz knjižnice.