Prijava

Vaša prijava

Županijski stožer traži uvođenje posebnih epidemioloških mjera

[]

Na prijedlog epidemiologa, županijski Stožer civilne zaštite uputio je Nacionalnom stožeru prijedlog epidemioloških mjera za područje Zagrebačke županije koje bi se primjenjivale od ponedjeljka 14. rujna na rok od 14 dana. Konačnu odluku o prijedlogu mjera donijet će Nacionalni stožer.

– Mjere se predlažu jer je u posljednjih 48 sati znatno povećan broj osoba kojima je propisana mjera samoizolacije, došlo je i do ulaska virusa u dječji vrtić u Jastrebarskom, dječji vrtić u Velikoj Gorici, Dom za starije i nemoćne osobe u Vrbovečkoj Dubravi te OŠ Brckovljani – objasnili su svoju odluku iz Stožera.

Županijski stožer tako želi uvođenje obveze vođenja evidencije nazočnih na svadbama, bez obzira na broj uzvanika. Osim toga, traže da se broj osoba na privatnim svečanostima i proslavama ograniči na 20, a na pogrebima na 50 osoba te da se ukidanje karmina i izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

– Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, mise, priredbe, izložbe, sportska natjecanja, druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski – kazali su Stožera civilne zaštite.

– Zabranjuju se posjete korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih oblika pružanja socijalne skrbi u unutarnjim prostorima, izuzev za nepokretne korisnike kojima u posjet može doći samo jedna osoba (osim ako je posjetitelju potrebna pratnja asistenta). Posjetitelj mora nositi masku, jednokratni ogrtač i jednokratne nazuvke koje sam osigurava, uz obavezno mjerenje temperature i dezinfekciju ruku na ulasku u prostor – naveli su iz Stožera te dodali kako bi bile dozvoljene posjete na otvorenom, uz obavezno nošenje maski korisnika i posjetitelja i poštivanje razmak od 1,5 m.

Također, posjete bi trebale biti najavljene, a pružatelj socijalne usluge bi unaprijed utvrdio raspored i vodio dnevnu evidenciju. Ograničilo bi se i trajanje posjeta na 15 minuta te 30 minuta na posjete u vanjskom prostoru.

– Zabranjuju se sve posjete ukoliko korisnik ili posjetitelj imaju povišenu tjelesnu temperaturu, imaju izrečenu mjeru samoizolacije, imaju simptome karakteristične za COVID-19 ili potvrđenu bolest COVID-19. Preporučamo pružateljima socijalnih usluga da korisnicima omoguće duže i češće telefoniranje uz mogućnost video poziva. Preporučamo zdravstvenim ustanovama, pružateljima socijalnih usluga, vrtićima i školama da njihovi zaposlenici ne sudjeluju u organiziranom okupljanju većeg broja osoba – zaključili su iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.