Prijava

Vaša prijava

U Vukovini za poljoprivrednike organizirano prikupljanje prazne ambalaže od pesticida

[]

Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velika Gorica javlja kako će se 21.rujna sakupljati ambalažni otpad sredstava za zaštitu bilja, i to ispred ureda Hrvatsko-poljoprivredne-šumarske savjetodavne službe na adresi Stara cesta 14 u Vukovini od 8 do 10 sati, te od 10.30 do 12 sati u prostorijama DVD-a Odranski Obrež u susjednom Zagrebu. Naime, prema zakonu o održivoj uporabi pesticida, korisnici moraju praznu ambalažu od pesticida, ambalažu s ostacima pesticida, pesticide kojima je istekao rok valjanosti, pesticide kojima je istekla registracija ili dopušteno razdoblje za primjenu zaliha i ostatke škropiva odvojeno skupljati i privremeno čuvati do predaje ovlaštenoj osobi sukladno propisima kojima se uređuje gospodarenje otpadom.

– Korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže isključivo tvrtki Agroavant, Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Euroazijski pesticidi, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Nufarm, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro. Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena! Molimo Vas da se u svrhu pravilnog zbrinjavanja ambalaže ostalih tvrtki koje nisu dio projekta, obratite proizvođačima/uvoznicima tih proizvoda – kazali su iz Ministarstva zaštite okoliša i dodali kako su donosioci otpada dužni sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada, koji se kupuju u Narodnim novinama ili se pak mogu dobiti na licu mjesta C.I.A.K.

– Prilikom preuzimanja prazne ambalaže, C.I.A.K. će za preuzetu količinu otpada posjedniku ovjeriti prateći list. Na taj način pravne osobe (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) imaju dokaz o pravilnom postupanju s praznom ambalažom sredstava za zaštitu bilja. Ovjereni prateći list pravne osobe su dužne pokazati inspektoru Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prilikom obilaska terena – objasnili su iz Ministarstva.