Prijava

Vaša prijava

Istražuju se pročistač otpadnih voda i projekt javne rasvjete

[]

Afera Janaf obuhvaća 13 osoba osumnjičenih za razna djela s područja gospodarskog kriminaliteta, počevši od pogodovanja, preko trgovanja utjecajem, do davanja i primanja mita, a među njima je i gorički gradonačelnik Dražen Barišić, kojemu je jučer Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo imunitet. USKOK još mora dobiti potvrdu Sabora da nastavi proces, a glasovanje je zakazano za petak u 10 sati. Do tada mediji javljaju zbog čega se i protiv koga vodi istraga. Radnje za koje se sumnjički gorički gradonačelnik, trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, povezane su s tvrtkom Elektrocenter Petek.

Večernji list piše kako se Dražena Barišića sumnjiči da je kao velikogorički gradonačelnik od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Petekom dogovorio da će poduzeti sve što je potrebno kako bi Petekova tvrtka pobijedila na javnom natječaju za pročistač velikogoričkih otpadnih voda, javlja Večernji. USKOK sumnjiči Barišića da je od Tomislava Jelisavca, predsjednika uprave VG Vodoopskrbe, tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi Petekova tvrtka na natječaju dobila posao vrijedan oko 148 milijuna kuna s PDV-om. Jelisavac ga je poslušao pa je ponuda Petekove tvrtke bila za 30.000 kuna niža od ponude konkurentske tvrtke te je on na koncu dobio posao. Telegram.hr javlja i kako je u jučerašnjoj akciji Tomislav Jelisavac priveden.

Slična se stvar događala i kod projekta sustava javne rasvjete, koji je bio vrijedan oko 33 milijuna kuna, piše Večernji. U tom slučaju USKOK sumnja kako je Barišić izmanipulirao postupak javne nabave kako bi Petekova tvrtka dobila posao. Sumnjiči ga se da je u dogovoru s Petekom dogovorio da se projektna dokumentacija dostavi tvrtki IPT-inženjering. Ta je ponuda trebala biti prikazana kao najpovoljnija, a kada bi oni dobili posao, onda bi se dalje dogovorili s Petekovom tvrtkom, koja bi dobila taj posao. U tom dijelu priče još se sumnjiče Mirjana Prodan i Katarina Gašparac iz VG Vodoopskrbe.

Dodajmo i kako je jučer Dražen Barišić podnio zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje.

– Vladajuća većina unatoč procesu koji se protiv njega vodi je neupitna. Dao je mandat u mirovanje kao saborski zastupnik i nakon čega će nadležna tijela stranke vrlo brzo Saboru uputiti zamjenika gospodina Barišića – rekao je za predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić Bačić u četvrtak.

Kako N1 televizija neslužbeno doznaje, zamjena za Dražena Barišića bit će Mato Čičak, bivši zastupnik u prošlom sazivu Sabora koji je bio zamjena za bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića.