Prijava

Vaša prijava

Alan Šembera: Projekt Aglomeracija VG mora ići dalje, jer ako stane posljedice mogu biti katastrofalne…

[]

Nezavisni gradski vijećnik i član kluba vijećnika MOST-a u Gradskom vijeću Alan Šembera, poslao je otvoreno pismo dogradonačelniku, koji će preuzeti funkciju vođenja grada u odsustvu gradonačelnika Dražena Barišića, i predsjedniku Gradskog vijeća Nevenu Karasu. U svom obraćanju Šembera je naveo četiri točke koje želi da se što prije provedu. Pod točkom broj jedan je sazivanje hitne redovne ili izvanredne sjednice Gradskog vijeća, a na kojoj će se na dnevni red uvrstiti i izvješće o projektu Aglomeracija Velike Gorice. Nadalje, traži imenovanje osoba koje će nastaviti raditi na tom projektu VG Vodoopskrbe.

– Gradonačelnik je jedini član skupštine VG Vodoopskrbe, direktor VG Vodoopskrbe je bio aktivno uključen u projekt, a glavni koordinator je bila osoba zadužena za pripremu EU projekata. Svi su oni sada izvan funkcije i odsutni na nepoznati rok. U nastaloj situaciji Aglomeracije VG imamo realnu opasnost da zbog kompromitiranja dijela natječaja te hapšenja gotovo svih odgovornih od strane grada Gorice, cijeli započeti projekt sada može stati, i to iz čisto operativnih razloga – nema ga tko administrativno odraditi – objasnio je Šembera i dodao kako otvoreno pismo piše kao gradski vijećnik, ali i zabrinuti građanin koji očekuje značajne rezultate od projekta Aglomeracija VG.

Smatra da se, a naveo je to pod točkom tri, mora odrediti izvođač na natječaju za pročistač otpadnih voda. I, na kraju, Šembera traži formiranje stručnog povjerenstva ili nadzornog odbora koje će odsad pratiti i kontrolirati razvoj ovog projekta.

– Kao što sam nekoliko puta napominjao, projekt Aglomeracija u početnom iznosu od 500 milijuna kuna, te naknadnom revidiranom iznosu od 700 milijuna kuna, od čega 70% bespovratnih sredstava EU, strateški je najvažniji ali tehnički i projektno najzahtjevniji projekt kojeg su naš grad i Turopolje uopće imali. To je pravi poklon EU našem gradu i okolici, koji kvalitetu života stanovnika treba dignuti na puno viši civilizacijski nivo. Isto tako napominjao sam da ovaj projekt nosi i značajan financijski rizik, i to u slučaju ako ga se neće raditi po strogim EU i profesionalnim pravilima. EU kažnjava svaku grešku u projektu strogom penalizacijom, koja može prelaziti i stotinu milijuna kuna. Što bi takvi penali za gradski proračun značili vrlo je jasno – bankrot gradskog proračuna! – ustvrdio je Šembera.

Nadalje, stoji u otvorenom pismu Alana Šembere, ukoliko projekt stane, grad bi se mogao naći u dodatnim problemima jer odabrani izvođači mogu pokrenuti tužbe prema gradu zbog neispunjavanja ugovornih obaveza i naplate ogromnih odšteta.

– Iz svega navedenog jasno je da projekt Aglomeracija VG mora ići dalje, jer ako stane posljedice mogu biti katastrofalne. Dio projekta vezan na pročistač otpadnih voda već i tako kasni, te je velika opasnost za rokove projekta koji moraju biti ispoštovani. Nećemo dobiti kanalizaciju, uređene ceste i nogostupe, već ćemo imati milijunske tužbe izvođača i ogromne penale EU, doći ćemo na crnu listu EU, te nećemo moći dobiti niti eura iz fondova u slijedećem razdoblju. Poštovani, obraćam vam se iz razloga jer su partneri i izvođači šokirani razvojem situacije, a građani zabrinuti za nastavak radova, te se mora reagirati danas i odmah, i to vrlo konkretnim potezima – zaključio je Šembera.