Prijava

Vaša prijava

FOTO Učenici iz Kvaternika odsad svoje mobitele mogu napuniti u školskom dvorištu

[]

U dvorište Osnovne škole Eugena Kvaternika smjestila se pametna klupa. Učenici, ali i zaposlenici škole, kao i roditelji koji čekaju svoju djecu, tako sada mogu sjesti na klupu i napuniti svoj mobitel ili prijenosno računalo. I to sve potpuno besplatno jer struja za njihove elektroničke uređaje dolazi iz energije sunca preko solarnih panela. Projekt je to “SKUŠA – Solarna klupa u školskom ambijentu” vrijedan oko 15 tisuća kuna. Pokrenula ga je pokrenula udruga Ekoregija Velika Gorica, a financira ga Zagrebačka županija.

– Solarna klupa puni mobitele i ima svoju rasvjetu, a sve preko solarnih panela koji proizvode električnu struju. To je zapravo mala solarna elektrana. Ima dva bežična priključka i dva priključka sa žicom putem USB-a. Za djecu smo pripremili i edukaciju o obnovljivim izvorima energije. Provedbom projekta želi se osvijestiti učitelje i učenike o važnosti obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti te im izgraditi tzv. energetsku svijest – kazao je Josip Kolarec, predsjednik udruge Ekoregija Velika Gorica.

Kvaternik je prva škola na goričkom području koja u svom dvorištu ima solarnu klupu, a prvi učenici koji su je isprobali oduševljeni su novitetom u svom školskom dvorištu.

– Privilegija je da prvi u Velikoj Gorici i okolici imamo ovakvo nešto u našem prekrasnom dvorištu. Djeca su u čudu gledala što je to i komentirala da je to nešto svemirsko i vanzemaljsko kad se jučer postavljalo. S obzirom na ovo vrijeme korone, svi smo puno vani i učenici i roditlji puno koriste klupice, pa mislim da će se i ta klupica koristiti. Naravno, svi imamo mobitele i možemo ih napuniti ako smo zaboravili punjače. Mislim da će to biti ‘bum’ kod učenika – komentirala je Monika Brleković, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kvaternika.

Galerija fotografija