Prijava

Vaša prijava

Šumarija počinje sječu šume na području Gornjeg Podotočja i Turopolja

[]

Šumarija Velika Gorica planira sječu hrastovih šuma na dvije lokacije – između Gornjeg i Donjeg Podotočja te u Turopolju. Svjesni negativnih reakcija građana na sječu šuma, odlučili su pojasniti gdje će, kada i zašto sjeći šumu.

– U Gornjem Podotočju odsjek je izuzetno dobro podmlađen, a to je i cilj gospodarenja – podmladiti sastojinu. Ona je stara 155 godina. Temeljem Osnova gospodarenja izdanim od strane Ministarstva poljoprivrede, Šumariji je naloženo da treba obnoviti sastojinu. Površina odsjeka je 32 hektara. – objasnio je voditelj goričke šumarije Josip Beuk i dodao kako su od 2015. godine unijeli 11.500 kg hrastova sjemena, radila se višegodišnja njega te je odsjek jako dobro pomlađen i spreman za završnu sječu.

– Slična situacija je i u Turopolju gdje je odsjek također pomlađen, površina je 8 hektara, a starost je 140 godina te su rađeni svi uzgojni radovi od pripreme staništa, unos sjemena, njega i zaštita od biljnih bolesti te početkom 2021. planiramo dovršni sijek. Ti radovi, od kojih se očekuje oko 14 tisuća kubika hrastovih trupaca, potrajati do travnja sljedeće godine – kaže Beuk.

Iz Šumarije su pojasnili i kako je prije sječe uloženo više godina rada koji uključuje njegu mladih sastojina, zaštitu od biljnih bolesti, ograđivanje za zaštitu od divljači, zaštitu od štetnika, čišćenje sastojina i zaštitu od glodavaca. Jedino tako na raskrčenom području može izrasti nova mlada šuma. Cilj svega toga je dobiti što kvalitetnije trupce. Kada dolazi kraj jednog ciklusa završnom sječom, novi ciklus već traje nekoliko godina. Upravo će se to dogoditi i na ove dvije lokacije.

Hrvatske šume ovom sječom će na tržište staviti hrastove trupce, a iza njih će preostati krošnje koje se koriste za ogrjev.

– Građanstvo se od danas može javiti lugaru koji je čuvar šume na ovim odsjecima za samoizradu ogrjeva za kućanstva. Mogu se predbilježiti iz Gornjeg i Donjeg Podotočja i Kuča, odnosno na onoj drugoj lokaciji mještani Turopolja i Rakitovca – rekli siz Šumarije Velika Gorica.