Prijava

Vaša prijava

Mlade u nepovoljnom položaju žele osposobiti za poslove u turizmu i pokretanje vlastitog posla

[]

Stvaranje uvjeta za zapošljavanje mladih osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada te njihovo osnaživanje za pokretanje vlastitih poduzetničkih projekata u ruralnom i posebnim vrstama turizma fokus je projekta NESET (NEETs’ Empowerment for Sustainable Employment in the Tourism sector) koji je pokrenula Razvojna agencija Grada Velike Gorice u suradnji sa zagrebačkom Udrugom za promicanje aktivnog građanstva ECHO. Projekt vrijedan 1.120.000 eura financira EGP (Europski gospodarski program) i norveški Fond za zapošljavanje mladih, a partneri su ga predstavili u petak u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– U sklopu projekta ćemo izraditi materijale za pomoć i podršku mladima posebno onima iz NEET skupine – nezaposleni, nisu u obrazovanju ili su iz bilo kojeg razloga obeshrabreni. Radit ćemo na njihovim vještinama potrebnima za bolju zapošljivost i snalaženje na tržištu rada, kao i za jačanje njihovih poduzetničkih vještina. U konačnici, radimo na tome da formiramo platformu koja bi bila svojevrsna online burza rada, a koja bi okupljala poslodavce iz sektora turizma i mlade koji takav posao traže – objasnila je Violeta Crnogaj, savjetnica za provedbu projekata u Razvojnoj agenciji Grada Velike Gorice i dodala kako će projekt trajati tri godine, a u njega je uključeno 11 partnera iz sedam zemalja te jedan stručni partnerom s Islanda.

25.9.2020. Velika Gorica – VE-GO-RA organizira NESET National Info day. Foto: Vanja Stanojević/Cityaportal.hr

VE-GO-RA će organizirati i mrežu tehničke podrške koja će mladima pomagati u pokretanju svojih poduzetničkih inicijativa u turizmu.

– Svi polaznici prvo će proći četiri trening modula koji se odnose na socijalne i vještine komunikacije. Na drugoj skupini modula ćemo raditi na vještinama zapošljivosti po pitanju sigurnosti nastupa, pripreme životopisa i slično, te jedan modul koji se odnosi na poduzetničke vještine. Na kraju će svi skupa proći tu platformu gdje će za njih biti pripremljeni i materijali, ali i alati za poduzetništvo poput poduzetničkog plana – dodala je Violeta Crnogaj te pozvala sve zainteresirane mlade da se prijave u projekt jer je ostalo još 30 slobodnih mjesta.

– U sklopu ovog projekta ćemo imati i jednu tromjesečnu mobilnost. Imamo mogućnost da do 15 polaznika pošaljemo na rad u turističkom sektoru ili u neku od zemalja članica, ili u Hrvatskoj  – ovisno o situaciji vezanoj uz epidemiju. To je jedan vrlo konkretan doprinos njihovim znanjima i vještinama za snalaženje – kazala je Crnogaj.

– Zapošljavanje mladih je također nacionalni prioritet za Norvešku. Prepoznali smo da je to problem ove regije i želimo podržati program. Mislimo i kako je on jako dobar temelj za suradnju Hrvatske i Norveške i sretni smo da smo dio projekta – kazala je zamjenica šefa Misije Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif.

25.9.2020. Velika Gorica – VE-GO-RA organizira NESET National Info day. Foto: Vanja Stanojević/Cityaportal.hr