Prijava

Vaša prijava

EU projektom do novih vozila hitne pomoći

[]

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je dva nova vozila hitne medicinske pomoći, dva defibrilatora i dva vježbovna defibrilatora koje je omogućio EU projekt prekogranične suradnje „Utrka za život – RACE“. Primopredaja novih vozila i opreme održana je ispred ispostave u Velikoj Gorici. Jedno vozilo ostaje u Velikoj Gorici, dok će drugo s pripadajućom opremom dobiti Ispostava Zaprešić.

– Ja sam izuzetno sretan što se okupljamo oko jednog europskog projekta u kojem sudjeluje vodeći partner Dom zdravlja Mostar, a uz naš Zavod, partner je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, naglasivši kako vrijednost dijela koji pripada Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije iznosi 2.100.000 kuna. – Naš Zavod je u tom iznosu nabavio dva vozila hitne medicine i opremu, a slijedi i edukacija medicinskog i nemedicinskog osoblja o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija. Time ćemo biti spremniji na kvalitetan odgovor u slučaju većih nesreća. – naglasio je Kožić.

– Liječnik ili educirana osoba koja nije iz medicinske struke a prošla je edukaciju, nekome može spasiti život. Zato ćemo prema ovom projektu obučiti 970 osoba nemedicinske struke, a napredniju obuku proći će 250 zdravstvenih djelatnika. I tada ćemo moći reći da imamo kvalitetnu opremu i kvalitetan tim. – objasnio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Cilj projekta „Utrka za život – RACE“ je uskladiti i povećati dostupnost i kvalitetu usluge hitne medicinske pomoći u prekograničnom području te pružiti zajednički odgovor u slučaju većih nesreća. Njegova vrijednost je 940.443,33 eura od čega su bespovratna sredstva 799.376,78 eura.