Prijava

Vaša prijava

FOTO Dan ružičaste vrpce: Zajedničkom šetnjom gradom protiv raka dojke

[]

Šetnjom velikogoričkim ulicama i ove godine je obilježen Dan ružičaste vrpce, kojim se ukazuje na važnost borbe protiv raka dojke. I ovoga puta organizator je udruga “Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije”, koja se konstantno bori da osvijesti žene koliko je prevencija važna.

– Ima puno teškoća u radu, muči nad nedostatak sredstava, što je za ovu godinu zapravo ‘nova normalna’ situacija. Kad je već tako, morali smo se nekako snaći, pa smo i Dan ružičaste vrpce odlučili obilježiti nešto skromnije nego inače, uz pridržavanje svih mjera – rekla je predsjednica Udruge Đurđa Dehin i dodala:

– Imat ćemo 15. listopada i tribinu koju će držati liječnica s Rebra, a radi se o genetskoj predispoziciji žena koje u obitelji imaju rak dojke, sve u sklopu obilježavanja mjeseca posvećenog borbi protiv ove bolesti. Mogućnosti su nam prilično sužene zbog svih ovih okolnosti koje vladaju.

Brojke koje se iz godine u godinu ne mijenjaju previše zvuče vrlo ozbiljno i opasno.

– Između 2000 i 2200 žena u Hrvatskoj na godišnjoj razini oboli od raka dojke, a umire ih između 900 i tisuću. Smrtnost je u laganom padu, što govori da su neke žene očito shvatile važnost prevencije, no to je i dalje premali broj slučajeva. Mnoge ignoriraju pozive na kontrole, a to se ne bi smjelo događati – kazala je Dehin i uputila još jedan poziv:

– Dođite, besplatno je, samo se treba javiti u udrugu, mi ćemo doći u njihovo mjesto. Mamografija je iznimno važna, ali još je važnija edukacija. Svoje tijelo žena najbolje sama poznaje, ako posvetite 15 minuta mjesečno o pregledu svoga tijela, mogu se dogoditi veliki pomaci!

Povorci su se u šetnji gradom pridružili i brojni građani, kao i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Foto: Mario Žilec