Prijava

Vaša prijava

U sklopu Gastro Turopolja po prvi put i eko kutak s radionicama kojima je cilj smanjenje količine otpada

[]

Gastro Turopolja, koji će se održati od 9. do 11. listopada, ove će godine imati i svoj eko kutak pod nazivom “Ne VGtiraj nego recikliraj”. Organizator, gradski Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša, pripremio je ekološke radionice koje će provoditi lokalne udruge i građani koji žele i promoviraju zero waste način života.

– Iako se danas sve više priča o recikliranju i odvajanju otpada, jasno je kao dan da je ipak najvažnije pričati o sprječavanju nastanka otpada odnosno o načinu života u kojem trošimo manje. Uveli ste neke stalne prakse kao što je nošenje platnene vrećice u trgovinu, konzumiranje čajeva samo u rinfuzi, prestali ste kupovati odjeću od poliestera i sintetike, međutim, i dalje kupujete jogurt u čašici, sredstvo za čišćenje ili kremu za lice u plastičnoj kutijici i tražite najbolje savjete za uspješan put do života bez plastike. E pa svaka čast, ne bojte se i nastavite tim putem, sada je vrijeme da si postavite krajnji cilj a to je da svakodnevni otpad koji stvarate svedete na potpuni minimum, odnosno da uopće ne postoji! – kazala je Meri Barišić iz Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Prva radionica eko kutka je u petak od 14 do 16 sati, a Udruga ZMAG pokazat će sve prednosti komposta. U petak, subotu i nedjelju od 15 do 18 sati održat će se “Reuse šivaonica” na kojoj će mlada velikogorička dizajnerica Tina Miličević pokazati različite tehnike šivanja i bojanja tkanine na već postojećim komadima odjeće. Mlade goričke mame koje djeluju pod imenom Happy Pili vodit će radionicu izrade prirodne kozmetike i to u dva termina, u subotu od 14 do 19 sati te u nedjelju od 9 do 12 sati. Na njoj će otkriti kako koristiti eterična ulja, koja su u zadnje vrijeme stekla veliku popularnost s obzirom na to da se njima jednostavno mogu zamijeniti brojni komercijalni proizvodi za održavanje kućanstva i osobne higijene. Na radionici “Mašta reciklira svašta, radionica kućnog recikliranja” u nedjelju od 16 do 18 sati Udruga ZMAG će zainteresiranima pokazati sve tajne odvajanja otpada u kući. I, posljednja radionica, je ona Velikogoričanke Ivane Šušković pod nazivom “Organizacijom prostora do smanjenja otpada”. U nedjelju od 16 do 18 sati pokazat će kako izraditi organizatore za čuvanje odjeće od kutija, kako skladištiti namirnice u već postojeće staklene tegle, kako ponovno koristiti razne plastične dodatke iz kućanstva, kako izraditi učinkovita, jeftina i ekološka sredstva za čišćenje…

U Eko kutku u subotu i nedjelju popodne bit će i Buvljakuše koje će izložiti second hand dječju robicu, ali i igračke. Sredstva od prodaje ići će, kao i uvijek, u humanitarne svrhe.

Polaznici i edukatori Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica će u subotu u Eko kutku izložiti različite ekološke i Re-use suvenire koje su izrađivali tijekom prošle školske godine.

I na kraju, u sklopu manifestacije 19. Gastro Turopolja na pozornici u parku ispred Muzeja Turopolje gorička glumačka ekipa izvest će predstavu za djecu “Uzbuna u plastičnom carstvu”. Predstava progovara o štetnosti plastike i utjecaju otpada na okoliš i bajkovito je temeljena na stvarnim, gotovo svakodnevnim stvarima i pojavama te inspirirana mladom aktivisticom za okoliš, Gretom Thunberg. Izvedbe će biti u subotu u 17 sati i u nedjelju u 15 sati.

– Po prvi puta na manifestaciji u Velikoj Gorici piće će se točiti u višekratnim plastičnim čašama. Posjetitelji Gastra će po kaucijskoj cijeni od 10 kuna moći podići svoju kvalitetnu polipropilensku čašu s dizajnom našeg plavog žapca Jure i daleko prepoznatim motivima Velike Gorice. Pozivamo sve posjetitelje da tijekom trajanja velikogoričkog festivala crafta koriste svoje VG čaše, a po završetku festivala, čašu će moći vratiti i dobiti povrat kaucije ili jednostavno ponijeti sa sobom kao novi gradski suvenir i nastaviti ih upotrebljavati kod kuće jer su čaše perive u perilici posuđa – kažu organizatori i dodaju kako će Udruga Ekoregija Velika Gorica na svome štandu dijeliti promotivne edukativne materijale projekta “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”.

Eko kutak organizira Upravni odjel za urbanizam i zašitu okoliša Grada Velike Gorice kroz projekt “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”, koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda.