Prijava

Vaša prijava

Bez turopoljskog ručka, ali ipak je tu- 19.Gastro Turopolja

[]

U nešto izmijenjenom izdanju odnosu na prošle godine u Velikoj Gorici održava se 19.Gastro Turopolja. Cijela priča traje kroz cijeli ovaj tjedan u velikogoričkim restoranima gdje još danas i sutra možete probati razne delicije po pristupačnim cijenama.

-Ovogodišnji Gastro pokazao je kako se može prilagoditi svim uvjetima i organizirati. Poštujemo epidemiološke uvjete i održavamo samo dio događanja koja su inače dio ove manifestacije. Hrana je ove godine u drugom planu, malo više do izražaja je došlo craft pivo. Tu su i kesteni i ostale jesenske delicije. Dosta je glazbe i druženja. Najvažnije je da smo svi tu.- rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice Milada Mesarić.

10.10.2020.,Velika Gorica, 19.Gastro Turopolja, foto: Marija Vrbanus/cityportal.hr

Jučer je započeo i 2. Gospodarski sajam na kojem izlažu mnogobrojni izlagači sa zanimljivim proizvodima.

Vlasnica istoimenog OPG-a Gordana Brozović dobro je poznata Goričanima, a na sajmu je ponudila proizvode od jagode, maline i aronije, a bilo je tu i povrća. Znamo, pitate se otkud jagode usred listopada.

-Riječ je o jagodama mjesečarkama, one dozrijevaju tijekom cijele godine. Nismo ih prestali brati od svibnja.-rekla je Brozović.

10.10.2020.,Velika Gorica, 19.Gastro Turopolja, foto: Marija Vrbanus/cityportal.hr

Bilo je danas i nekoliko humanitarnih priča na Gastru, no krenimo redom. Sandra Barić, Ivana Krišto i Gordana Lazić, poznatije kao Buvljakuše došle su s ciljem da pomognu našem sugrađaninu Josipu Filipoviću iz Gradića kako bi mogao nastaviti s terapijama na koje ide otkad je teško stradao prilikom jednog skoka u more, te je tada ostao nepokretan, a terapije bi mu mogle pomoći da opet prohoda, u što ove humanitarke čvrsto vjeruju da će se jednog dana i dogoditi.

-Sve što se proda sve ide za Josipa. Pripremile smo finu hranu, a u tome su nam pomogli svi, od slastičara, malih obrtnika, žena koje peku kolače, KUD-ovi, ma svi. Bojale smo se da će biti i previše, ali sve ide odlično.- ispričala je Barić. Osim hrane, bili su tu i plišanci, vjenčići…

10.10.2020.,Velika Gorica, 19.Gastro Turopolja, foto: Marija Vrbanus/cityportal.hr

Druga humanitarna akcija je jedna priča koja je prve korake napravila upravo na Gastru. VG Legacy ekipa iz akcije u akciju sve je veća, a s današnjim danom postaju treći tim goričke hitne. Kako?

-Bavimo se humanitarnim radom već dugi niz godina. VG Legacy prošle godine opremio je Dječju bolnicu Srebrnjak monitorom životnih funkcija i respiratorom. Ove godine odlučili smo se za goričku hitnu. Otišli smo do njih, raspitali se što im sve treba, odlučili smo se za modularni defibrilator, za dva prijenosna EKG-a, za dva vakuum madraca i laringoskop.- pojasnila je Dalija Zubek. Na njihovom štandu danas je bilo prefinih kolača koje je ekipa pripremala do dugo u noć, te sarme u pecivu koje je po svojoj recepturi pripremala Matea.

10.10.2020.,Velika Gorica, 19.Gastro Turopolja, foto: Marija Vrbanus/cityportal.hr

Polaznici i edukatori Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica  u Eko kutku izložili su različite ekološke i Re-use suvenire koje su izrađivali tijekom prošle školske godine.

Posjetitelji su mogli uživati i u 4.Festivalu craft piva koji je kao i uvijek oduševio posjetitelje.

– Imamo goste koji su nam došli iz Siska, Zaboka, Dugog Sela, Međimurja i Zagreba. Craft piva je iznad kvalitete obične pive, drugačija je po stilu i načinu proizvodnje. Goričani probaju, pa se vrate na ono što im odgovara.- rekao je organizator ovog festivala Goran Desnica.

10.10.2020.,Velika Gorica, 19.Gastro Turopolja, foto: Marija Vrbanus/cityportal.hr

Po prvi puta piće se točilo u višekratnim plastičnim čašama. Posjetitelji Gastra su po kaucijskoj cijeni od 10 kuna mogli podići svoju kvalitetnu polipropilensku čašu s dizajnom plavog žapca Jure i daleko prepoznatim motivima Velike Gorice. Po završetku festivala, čašu se može vratiti i dobiti povrat kaucije ili jednostavno ponijeti sa sobom kao novi gradski suvenir i nastaviti ih upotrebljavati kod kuće jer su čaše perive u perilici posuđa.

10.10.2020.,Velika Gorica, 19.Gastro Turopolja, foto: Marija Vrbanus/cityportal.hr

U sklopu manifestacije  na pozornici u parku ispred Muzeja Turopolje mlada i zabavna gorička glumačka ekipa izvela je predstavu za djecu, ali i sve ostale koji se tako osjećaju „Uzbuna u plastičnom carstvu“.