Prijava

Vaša prijava

Ponovo se otvara Galerija Galženica – baš na vrijeme da proslavi svojih 40 godina

[]

Galerija Galženica, na zadovoljstvo svih ljubitelja umjetnosti, ponovno kreće s radom. Otvorenje prve izložbe planirano je u studenom. No, ovo je i rođendanska godina Galerije Galženica. Naime, u novoizgrađenom naselju Galženica, na Trgu Stjepana Radića, prije 40 godina, 1980. godine, je izgrađen Dom kulture čiji projekt potpisuje arhitektica Hrvojka Paljan, a u njemu je otvorena i Galerija Galženica, kao prva i jedina velikogorička galerija koja prati, promiče i producira suvremenu umjetnost. Od svog osnutka galerija je predstavljala radove renomiranih hrvatskih umjetnika starije generacije, prateći istovremeno rad domaćih autora mlađe i srednje generacije koji su zauzeli istaknuta mjesta na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni.

– Zahvaljujući visokim muzejsko-galerijskim standardima, dosljednom provođenju suvremenih kustoskih praksi i kvalitetnom praćenju suvremene umjetničke scene, Galerija Galženica je prepoznata kao kvalitetan primjer razvoja javne kulturne infrastrukture izvan Zagreba.  Tijekom posljednjih 40 godina formiran je galerijski fundus s djelima brojnih renomiranih hrvatskih umjetnika, kao što su Boris Bučan, Ferdinand Kulmer, Ivan Lesiak, Miroslav Šutej, Đuro Seder, Vatroslav Kuliš, Ljubomir Stahov, Nives Kavurić Kurtović i brojni drugi – kažu iz Galerije Galženica.

Povodom ovog jubileja, iz Galerija Galženica pripremaju prigodni program. Tako će 26. studenog biti otvorenje izložbe “Izbor iz fundusa – 40. obljetnica Galerije Galženica”, a 10. prosinca ljubitelje umjetnosti čeka predavanje arhitektice Hrvojke Paljan ”Projektiranje u skromnim uvjetima” o arhitektonsko-urbanističkom razvoju naselja Galženica u Velikoj Gorici.