Prijava

Vaša prijava

Županijski zavod za javno zdravstvo ove godine neće cijepiti građane protiv sezonske gripe

[]

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije obavještavaju kako ove godine oni koji se žele cijepiti protiv sezonske gripe, a imaju pravo na besplatno cjepivo, neće neće to moći učiniti u Zavodu nego u ordinacijama obiteljske medicine i kod izabranih pedijatara.

– Na taj način nastojat će se barem dijelom rasteretiti Županijski zavod za javno zdravstvo koji ima povećan obujam posla zbog pandemije COVID-19. Molimo sve zainteresirane da se jave svojim izabranim liječnicima te telefonski dogovore svoj termin cijepljenja kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve, a koje pogoduju širenju virusa COVID-19 – kažu iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Cjepivo je besplatno za sve osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe, dok svi ostali koji ne pripadaju u rizičnu skupinu, a žele se cijepiti, moraju osobno kupiti cjepivo na temelju recepta od strane izabranog liječnika. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta, a samo cjepivo je nužno čuvati i prenositi na temperaturi hladnjaka.

Inače, za cijepljenje protiv gripe na području Zagrebačke županije distribucija cjepiva odvija se u dvije faze, od čega je prva količina od 14.900 doza već distribuirana, dok je druga faza distribucije od 16.250 doza u tijeku. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe, a zbog povećanog interesa su za prosinac ove godine najavljene dodatne količine cjepiva.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su stariji od 65 godina, medicinsko osoblje, kronični bolesnici i trudnice.