Prijava

Vaša prijava

FOTO: Svi sveti na Gradskom groblju

[]

01.11.2020. Velika Gorica. Svi sveti na Gradskom groblju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Brojni Goričani su u jutarnjim i u popodnevnim satima sa zahvalnošću, molitvom i pijetetom jučer na svetkovinu Svih svetih na grobljima pohodili posljednja počivališta svojih najdražih. Svetu misu na Gradskom groblju u Velikoj Gorici, koja je održana pred velikim brojem vjernika (početak u 15 sati), celebrirao je vlč. Dragutin Kujavec. Zbog uvažavanja aktualnih epidemioloških mjera broj vjernika je bio ipak manji u odnosu na godine bez korona virusa.

01.11.2020. Velika Gorica. Svi sveti na Gradskom groblju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svi sveti (također Sesvete, Sisveti, Sisvete ili Svisveti) je svetkovina u Rimokatoličkoj crkvi kojom se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva je mnoge razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan određenog datuma. Tu se, također, našla samo manjina svetaca te je zato uveden blagdan Svih svetih.

01.11.2020. Velika Gorica. Svi sveti na Gradskom groblju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veći broj onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela dobrote prema Bogu i bližnjemu. Svi oni pripadaju mnoštvu svetih i njima je posvećen blagdan Svih svetih. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete i da im se zahvale. To je prvi smisao posjeta grobovima.

Galerija fotografija