Prijava

Vaša prijava

Djeca iz Lojtrice i vrtića u Estoniji učili jedni o drugima kroz umjetničko stvaralaštvo

[]

Odgojiteljica Dječjeg vrtića Lojtrica Petra Gotal sudjelovala je na konferenciji ACE (Arts, Creativity and Education) Zagreb koju su 2019. godine pokrenuli Učiteljski fakultet u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Akademija likovnih umjetnosti, Akademija dramske umjetnosti, Glazbena akademija i Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn. Na ovogodišnjoj konferenciji, 18. i 19. listopada, uz izlagače iz Izraela, Grčke, Kanade, Slovenije i mnogih drugih država, Petra Gotal je izložila rad “Razvoj ključnih kompetencija cjeloživotnog učenja od najranije dobi – prikaz međunarodnog projekta Say hello to the world”. Prikazala je projektni rad s djecom koji se bazira na osnaživanju cjeloživotnih kompetencija kroz umjetničko stvaralačke aktivnosti.

Dječji vrtić Lojtrica uključio se u projekt s vrtićem Lastead Pääsupesa iz Estonije. Projekt su provodili kroz program “Pet prstiju”, koji obuhvaća pet različitih tematskih cjelina: “To sam ja”, “Ja i moja obitelj”, “Ja i moj vrtić”, “Ja i moje mjesto/grad”, “Ja i moja država”.

Foto: DV Lojtrica

– U okviru svake tematske cjeline djeca su kroz razne umjetničko stvaralačke aktivnosti oblikovala vlastita iskustva i spoznaje. Po završetku aktivnosti djeca su pojedinu tematsku cjelinu prezentirala partnerskom vrtiću prikazom likovnih radova, priča, pjesama i plesova. Putem ovog projekta djeca su razvijala nacionalnu i građansku svijest, digitalnu kompetenciju, komunikaciju na materinskom i stranim jezicima, kulturnu svijest i izražavanje. Predstavljanjem svoje kulture i upoznavanjem kulture druge države djeca su razvijala toleranciju i učila prihvaćati različitost. Implementacijom projekta „Say hello to the world“ kreirani su uvjeti za razvoj temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje djece, kroz umjetničke aktivnosti, od najranije dobi – kaže Petra Gotal.

Cilj je ovoga projekta poticanje djece na otvorenost, prihvaćanje, prevladavanje predrasuda i jačanje tolerancije, kroz povezivanje s djecom cijeloga svijeta. Projekt se temelji na razvijanju svijesti o osobnom identitetu, upoznavanju drugih kultura, uspostavljanju brige za socijalnu pravdu, a također potiče i promovira interakciju među djecom te razvija njihove socijalne vještine.

Foto: DV Lojtrica

 


ODRŽANA EDUKACIJA ZA POMOĆNIKE U NASTAVI

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike