Prijava

Vaša prijava

Začinske spirale ‘niknule’ u sedam velikogoričkih škola

[]

Nakon brojnih edukativnih predavanja održanih u sklopu ZMAG-ovog projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, na kojima su osnovnoškolce upoznali s ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektom održivog razvoja, tijekom listopada su članovi ZMAG-a proveli niz volonterskih akcija u sedam velikogoričkih škola. Zajedno s učenicima, izradili su šest začinskih biljnih spirala od stare cigle i jednu drvenu povišenu gredicu.

– Radilo se i po kiši i po suncu, a zajedničkim snagama posadilo se preko sto sadnica slatkog pelina, origana, bosiljka, mažurana, matičnjaka, lavande, ružmarina i smilja – kažu iz ZMAG-a.

Kako bi škole oživjele kao prostor primjene održivog razvoja, potrebno im je ostaviti u trajno nasljedstvo permakulturne primjere i rješenja koje će generacije učenika koristiti i iz kojih će učiti. Kroz razgovore s učiteljima i djecom, ZMAG je shvatio da su se biljne zajednice ljekovitog i začinskog bilja u pristupačnim gredicama pokazale kao odličan izbor za početak dizajniranja održivih školskih prostora.

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je projekt udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.