Prijava

Vaša prijava

Nek sunce sja: Sve o poticajima, ali i postupku kako doći do vlastite sunčane elektrane

[]

Građani, poduzetnici, obrtnici i javne ustanove u petak su dobili informacije o tome kako mogu sami proizvoditi energiju za vlastite potrebe, a samim time smanjiti troškove, podići kvalitetu života i osigurati ekološku održivost. Ovo predavanje pripremila je Ekoregija Velika Gorica u sklopu svog programa “Nek sunce sja-sunčane elektrane Ekoregije Velike Gorice”, koji financira Grad Velika Gorica, a okupljenima su prikazali i svoj mali fotonaponski sustav od pola kilovata koji funkcionira kao otočni sustav

– Dobar je odaziv, kao i prošle godine. Pokazali smo i danas kako je jednostavno doći do vlastite sunčane elektrane. Zapravo, država danas sufinancira sve takve projekte i to s velikim iznosima. Preko Županije se tako za kućanstvo danas može dobiti 20-ak tisuća kuna za solarnu elektranu 3,6 kWh što je zapravo dovoljno za jedno manje kućanstvo. Za gospodarstvo su također u tijeku natječaji i može se dobiti subvencije preko Fonda za zaštitu okoliša, a subvenciju mogu dobiti i OPG-ovi – objasnio je Josip Kolarec, predsjednik udruge Ekoregija Velika Gorica.

6.11.2020. Velika Gorica – Ekoregija Velika Gorica organizirala predavanje ‘Nek sunce sja’. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Putem video veze, na predavnju je svoje iskustvo i znanje podijelio i profesor Ljubomir Majdandžić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, koji je nekada obnašao i dužnost ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Predavači su objasnili i cijeli postupak koji građani ili tvrtke trebaju proći, od popunjavanja obrasca u HEP-u, preko izrade glavnog projekta do dobivanja  suglasnosti i izračuna cijene takvih sustava.

– Sustav male solarne elektrane isplativ je već za tri do četiri godine uz subvenciju, a bez subvencije za oko sedam godina. Nakon toga ostaje samo paušalni iznos od oko 30 kuna, koji se plaća HEP-u ili drugim distributerima. To govori da se radi o jako dobrom ulaganju, a tako brinemo i o okolišu i zdravlju ljudi – zaključio je Kolarec i poručio kako, oni koji danas nisu mogli doći na predavanje, sve informacije i dalje mogu dobiti od Ekoregije Velika Gorica.

Osim predavanja, kao primjer dobre prakse, Ekoregija u subotu vodi zainteresirane građane i gospodarstvenike na studijski posjet u Lepoglavu, gdje će posjetiti postavljenu sunčanu elektranu snage jedan megavat.

Galerija fotografija