Prijava

Vaša prijava

Meso turopoljske svinje korak bliže oznaci izvornosti

[]

Ovih dana članovi Plemenite općine turopoljske finalizirali su važan projekt za budućnost turopoljske svinje. Radi se o “Specifikaciji oznake izvornosti za meso turopoljske svinje”, vrijednom 94 tisuće kuna. Projekt je 2017. godine dobio potporu Ministarstva poljoprivrede u iznosu 80 posto troškova, a povjeren je znanstvenicima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu s kojima se posljednjih godina “brusila” dokumentacija. Ovim projektom bi nakon nacionalne, pa potom europske valorizacije, meso turopoljske svinje postao prvi zaštićeni proizvod Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice koji bi nosio ovu prestižnu oznaku izvornosti koju danas nose najkvalitetniji proizvodi – od Malostonske kamenice, Paške janjetine, Korčulanskog maslinovog ulja ili Istarskog pršuta.

Kako bi turopoljska svinja dobila svoju oznaku izvornosti, trebalo je izraditi Specifikaciju kojom se definiraju svojstva ovog proizvoda te uvjete pod kojim se može proizvoditi kako bi se koristila oznaka, prikupljeni su povijesni dokazi koji potvrđuju jedinstvenost turopoljske svinje, napravljena su laboratorijska istraživanja mesa te provedeno ispitivanje tržišta.

U nadolazećem vremenu Plemenita općina turopoljska mora stvoriti i poslovni okvir koji trebaju prepoznati uzgajivači za koje je ovaj postupak priznavanja proizvoda i pokrenut. Ti razgovori, otežani korona krizom, tek slijede.

– Kada bi naša Oznaka izvornosti danas stupila na snagu najveću korist od nje imala bi jedna tvrtka u austrijskom vlasništvu koja svoje proizvode od turopoljske svinje, a trenutno drže najveći broj svinja turopoljske pasmine i to na farmi u Varaždinu, izvozi u Austriju gdje je naša pasmina prepoznata unazad cijelog stoljeća i postoji tržište koje ispunjava njihov “mješanac” našeg turopoljskog pajceka. Proizvod koji oni nazivaju Meso turopoljske svinje ne ispunjava uvjete specifikacije, naročito po zemljopisnom podrijetlu, i ne bi se više smio prodavati pod nazivom “Turopolische Schwein” što otvara i put da to tržište preuzme zaštićeni hrvatski proizvod. No, nažalost daleko smo još od toga jer postupci priznavanja mogu trajati godinama, sjetimo se samo priče s istarskim vinom Teran, no danas smo korak bliže – kaže župan POT-a Juraj Odrčić uvjeren da je turopoljska svinja potencijal za razvoj poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma u Turopolju i okolici.

Foto: Josip Škof


Popratite online tamburaško natjecanje!